Nimfele au inceput sa devina cunosctute si sa apara pe teritoriul Europei, aproximativ de la mijlocul secolului al 19-lea, atunci cand europenii au inceput colonizarea Australiei. Nimfele au avut o aclimatizare cu succes datorita faputlui ca erau invatate cu clima schimbatoare din Australia. Dupa scurt timp ele au inceput sa se inmulteasca si in captivitate. Nimfele fac parte din familia kakadu.

Caracteristicile unei Nimfe

Papagal Nimfa mascul
Papagal Nimfa mascul

Nimfele ajung la maturitate la o lungime de aproximativ 40 centimetri si o greutate cuprinsa intre 90 si 120 grame. Durata de viata a nimfelor este cuprinsa intre 14 si 20 de ani, dar, uneori  acestea pot trai chiar si peste 25 ani. Nimfa este unul din cei mai rapizi zburatori din Australia.

In natura, nimfele se regasesc de obicei in perechi, dar exista cazuri in care ele au fost zarite si in mici grupulete sau chiar stoluri ce cuprindeau cateva sute de Nimfe.

Nimfele au o vedere extrem de buna, ochii lor putand vedea pana la 100 cadre pe secunda, asta in comparatie cu omul care vede decat 16 cadre pe secunda.

 

Determinarea sexului la Nimfe

Nimfa mascul este in mare parte gri, capul sau este galben si are 2 „obrajori” formati din cercuri rosii. De exemplu, in imaginea din acest articol este prezentat un mascul. Femela are si ea „obrajori” doar ca acestia au un rosu mult mai intens. Pe langa diferenta „obrajorilor” femelele de Nimfa, mai este si diferenta coloritului penelor, aceasta fiind in mare parte galbena cu mici urme de gri, dar, si coada este diferita (acesta fiind cel mai bun mod de diferentiere), coda la femele este mult mai colorata si are forme tarcate.

Hranirea Nimfelor

Hrana nimfelor este compusa in general din: seminte de pomi, de iarba, de fructe, dar si mei, seminte de floarea soarelui, seminte de canepa, seminte de dovleac etc.

Pe langa hrana de baza ce este formata asa cum am spus din seminte nimfele au nevoie si de vitamine, astfel, pentru asigurarea necesarului de vitamine ii mai trebuie adminstrate fructe si legume. In general fructele si legumele pe care le prefera nimfele sunt: salata verde, morcovi, mere, porumb crud, cartofi, nuci, struguri, portocale, castraveti, etc.

Colivia nimfelor

Nimfele avand o marime considerabila au nevoie si de un spatiu adecvat, asadar pentru o pereche de nimfe este necesara construirea unei voliere care sa aibe minim urmatoarele dimensiuni: 2.5m X 1.5m X 2m (deci este vorba de o colivie cu adevarat voluminoasa).

Reproducerea la nimfe

Nimfele nu sunt ca alte animale de companie, in sensul de a avea o anumita perioada de reproducere, iar datorita faptului ca ele se acomodeaza extrem de usor la orice mediu ele se pot inmulti cu usurinta in captivitate.

O alta caracteristica a nimfelor fata de alti papagali este aceea ca la ele, clocirea este facuta atat de mascul cat si de femela, cu randul.

Nimfele ajung la maturitate sexuala si sunt pregatite de reproducere la varsta de 9 luni, dar, nu este indicat sa le lasi sa se reproduca atunci, ci doar dupa varsta de 1 an.

Atunci cand depun oua, nimfele depun intre 5 si 7 oua, acestea le depun la interval de cate 2 zile. Clocirea va incepe dupa ce al doilea ou este depus. Durata de clocire este cuprinsa intre 18 si 21 zile. Puii isi petrec primele 5 saptamani in cuib, iar abia la implinirea de 8 saptamani acesti vor incepe sa manance singuri. Penajul puilor este in continua modificare, acesta ajungand sa fie complet definit abia cand acestia ajung la maturitate.

Sper ca informatiile gasite aici sa-ti fie de ajutor, iar daca mai ai intrebari refertioare la nimfe poti posta cu incredere in rubrica de comentarii din josul acestui articol.

6 comentarii

  1. Buna ziua!As avea si eu o intrebare ,poate sunteti amabil sa-mi raspundeti:nimfele mele au 1 an si 1/2,au depus oua pana acum de doua ori ,prima oara mai slabut,iar a 2 a oara 8 oua dar doar 2 oua au fost bune,1 pui a iesit singur dar incepand de a doua zi nu l-au mai hranit si a murit,iar al 2 ou desi era ciocnit de puiut nu l-au mai bagat in seama de loc,nu au mai vrut sa cloceasca.De ce oare?Si cand pot sa-i mai las sa faca oua din nou(1 saptamana,1 luna….)??

  2. Pai nimfele clocesc de la 2 ani de la un an fac ei oua dar nu le clocesc se joaca cu ele.

  3. Buna! Am si eu 2 nimfe (pereche) care au inceput in urma cu cateva saptamanii sa se imperecheze, asa ca am decis sa le cumpar cuib (cutie special). La inceput totul a fost bine, intrau amandoi in cuib nu se certau dar de 2 zile masculul a devenit foarte agresiv , nu o mai lasa sa intre in cuib, o bate, o musca , o alearga prin casa. Intra peste ea in cuib si o scoate afara desi astazi ea a depus un ou . Am sunat la clinica veterinara si doctorul de acolo mi -a zis ca nu a mai auzit asa ceva pana acum. Am cautat pe forumuri dar din pacate nu am gasit nimic care sa imi spuna ce sa fac sau cum sa ii „impac”.
    Astept raspuns !!
    Va multumesc mult !

    1. buna ziua…. cum ati rezolvat problema? aceeasi problema am si eu, se bat de cate ori se apropie unul de altul adica toata ziua

  4. Ce marime trebuie sa aiba cusca pt o singura nimfa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.