In urma solicitarii prin „cere un articol” am primit o cerere care spunea sa scriu despre diferitele rase de hamsteri. Asa ca astazi am sa va prezint generalitati despre hamsteri dar si cele mai cunoscute rase de hamsteri.

Dupa cum stiti in special cei ce au, hamsterii sunt soricei micuti ce au o codita scurta. Ei sunt originari din Asia. Exista destul de multe rase si varietati de hamsteri, ele sunt definite in functie de aspectul general dar si de aria geografica de unde provin, si nu in ultimul rand de mediul natural in care acestia traiesc.

Hamsteri Roborovski
Hamsteri Roborovski

In general, dimensiunile hamsterului sunt cuprinse intre 8 si 12 centimetri lungime si are o greutate de aproximativ 50-80 de grame.  Culoarea variaza de la o rasa la alta, la fel ca si dispunerea petelor ce se intalnesc pe suprafata blanitei.  Durata de viata a hamsterilor in medie este situata intre 2 si 2.5 ani. Ca o clasificare, pentru diferitele varietati de culoare am sa va prezint in cele ce urmeaza 3 mari categorii:

monocolor: -auriu, cafeniu, roscat-deschis, crem si alb;

bicolor: alb-roscat, alb-cafeniu, cafeniu-roscat;

tricolor: cafeniu-roscat-maroniu deschis.

Dupa cum probabil stiti, hamsterii sunt firi foarte energice, ce aici si nevoia diferitelor accesorii din cusca, dar ei sunt extrem de nepretentiosi.  Hamsterii au nevoie de spatiu de miscare deoarece fiind foarte energici fac diverse lucruri,  de la crearea unor depozite de mancare pana la alergat prin tunele si rotite.

In cele ce urmeaza am sa va prezint cele mai reprezentative rase de hamsteri:

  • Hamsterul auriu, numit si hamster Sirian. El este originar din Siria, si are cea mai mare lungime dintre hamsteri, atingand chiar si lungimi de pana la 25 centimetri;
  • Hamsterul pitic rusesc sau Campbell. Acesta este originar din Rusia de Nord dar poate fi intalnit si  in China, Mongolia si Asia Centrala;
  • Hamsterul pitic, numit si Roborovski. Este originar din Asia centrala, dar este intalnit si in Mongolia, China sau Rusia de Nord, la fel ca si Campbell. Asa cum hamsterul Sirian este definit ca fiind cel mai mare dintre hamsteri, hamsterul pitic este la polul opus fiind cel mai mic. Acestia ajung la maturitate sa aibe o lungime de maxim 5 centimetrii lungime. Chiar daca este cel mai mic, durata sa de viata este cea mai mare, ajungand sa traiasca pana la varsta de 3 ani si jumatate.
  • Hamsterul chinezesc. El este originar din China de Nord dar poate fi intalnit si in Mongolia. Acest hamster nu prea se gaseste pe la pet-shopurile de pe la noi, deoarece este o rasa mai pretentioasa si mai dificil de intretinut.
  • Hansterul alb pitic siberian. Este originar din Estul Siberiei (fiind un rus autentic). Si aceasta rasa ca si hamsterul chinezesc este ceva mai dificila si achizitionarea lui poate sa fie dificila. O particuaritate extrem de interesanta si nemaintalnita la hamsteri este aceea ca pe timpul iernii acesta isi poate schimba culoarea astfel incat se poate transforma intr-un ghemotoc ALB.

Sper ca informatii prezentate aici sa-ti fie de un real folos. Multumesc Iuliei pentru aceasta propunere. Iar daca mai aveti alte propuneri va rog sa folositi formularul de cerere articole.  Daca aveti intrebari referitoare la acest subiect, nu ezitati sa folositi formularul de comentarii din josul paginii sau forumul.

2 comentarii

  1. Eu vreau hamsteri Robo (Roborovski). Ei sunt preferatii mei! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.