Femelele de chinchilla ajung la pubertate in jurul varstei de 4-5 saptamani, dar masculii sunt ceva mai lenesi, ajungand la  maturitate sexuala la varsta de aproximativ 9 luni. Este recomandat ca prima monta sa se faca in jurul varstei de 8-10luni pentru femele, iar pentru masculi dupa ce acestia implinesc 1 an. Atentie o imperechere la o varsta mai frageda poate duce la aparitia puilor cu malformatii.

Chinchilla este foarte productiva din punctul de vedere al fatarilor, deoarece aceasta se poate reproduce pana la varsta de 15 ani, echivalent cu media de viata.

Gestatia si fatarea la chinchilla

Dupa ce monta are loc, chinchilla incepe sa ia in greutate, aproximativ 15 grame pe zi.

Gestatia la chinchilla este una de durata medie, aceasta intinzandu-se pe o perioada de aproximativ 111 zile. Dupa aceasta perioada, chinchilla va fata intre 1 si 5 pui. In general la prima fatare aceasta va face decat un pui, urmand ca la fatarile ulterioare numarul acesotra sa creasca.

Chinchilla poate fata de maxim 3 ori intr-un an.  

Puii de chinchilla

pui chinchilla
Pui chinchilla

Daca ai mai multe femele de chinchilla, iar una a fatat maximul de 5 pui, iar alta a fatat doar 2 poti lua 1-2 pui de la prima si sa ii dai celei de-a doua spre crestere. Facand acest lucru dai mai multe sanse de viata puilor. Atentie insa deoarece femela la care muti puii trebuie sa aibe si ea puii de maxim 1 saptamana, altfel aceasta nu ii ingrijeste sau mai rau ii omoara.

Puii de chinchilla spre deosebire de caine sau pisica au la nastere ochii deschisi. Pe langa ochi deschisi mai au si alte particularitati, ei au deja corpul acoperit de blana dar si dinti (incisivi).

Dupa ce sunt fatati puii se hranesc cu lapte matern, dar dupa ce-a dea 10-a zi de viata acestia incep sa consume mici cantitati de furaje. Intarcarea lor se face undeva in jurul a 6-7 saptamani de la fatare.

La tine cum a decurs prima fatare a chinchillei? Te-au ajutat informatiile gasite in acest post?

4 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.