In fiecare an oamenii de stiinta descopera noi si noi specii de vietuitoare, ceea ce ne spune ca natura lucreaza intens in „laboratorul” ei creand animale, plante si noi caracteristici evolutive care sa se preteze la un pamant in permanenta schimbare. Insa, nu de putine ori, aceste „creatii” ne starnesc un zambet facandu-ne sa credem ca Mama Natura are si un pic de simt al umorului.

Fara sa o lungim, iata cateva specii de animale care te vor uimi cu siguranta:

Testoasa Matamata

Este una din cele mai neobisnuite testoase din lume, al carei cap si gat este plat si foarte lung, acoperite de protuberante in care se crede ca sunt terminatii nervoase ce o ajuta sa navigheze prin apele maloase, putin adanci, in care nu inoata, fiind slaba la acest sport, ci merge pe fundul apei. Speranta de viata a acestei specii este cuprinsa intre 40 si 75 de ani.

Caracatita Dumbo

Aceasta caracatita nu depaseste 20 cm, are o greutate de pana 6 kg si doua dintre cele 8 tentacule au fost modificate de Mama Natura, devenind aripioare utilizate la inot. Caracatita Dumbo prezinta trasaturi in comun cu meduzele, si anume corpul moale, de natura gelatinoasa cu straturile superficiale ale pielii usor transparente si cu irizatii ce variaza de la alburiu si pana la portocaliu.

Proteu de pestera

Aceasta specie, ce poarta numele stiintific de Proteus Anguinus, este o salamandra ce atinge lungimi de 20-30 cm si poate fi gasita numai in Muntii Balcani si are o durata de viata de 70-100 de ani. Fiind adaptata unui trai acvatic subteran, ochii si-au pierdut utilitatea, fiind acoperiti cu o membrana alba. Nu paraseste niciodata apa, sezonul ploios fiindu-i propice reproducerii.

Pestele balon

Pestele balon, sau Psychrolutes marcidus este un peste ce traieste la adancimi foarte mari (600-1200m) in apele coastelor Australia si Tazmania, dar si in Noua Zeelanda, nedepasind 30 cm. La astfel de adancimi vezicile cu aer sunt ineficiente in mentinerea flotabilitatii, astfel ca pielea lui este in mare parte o masa gelatinoasa cu o densitate mai mica decat cea a apei, ce ii permite sa pluteasca deasupra fundului marii fara prea mare efort, iar faptul ca nu prezinta tesut muscular nu este un dezavantaj deoarece se hraneste cu crustacee ce plutesc in fata lui.

Opisthoproctus soleatus

Aceasta specie de peste traieste in majoritatea marilor tropicale, la adancimi cuprinse intre 500 si 700 de metri, ajungand la o lungime standard de 10,5 cm. Aripioarele acestei specii de peste nu prezinta schelet, iar corpul acestuia este de culoare inchisa cu partea frontala translucida care permite observarea ochilor tubulari pozitionati dorsal.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.