Cu totii cred eu ca ne dorim sa avem un caine ascultator dar mai ales un caine dresat, daca este dresat de noi cu atat mandria este mai mare. Un caine dresat reprezinta un caine educat, iar un caine educat este mult mai descurcaret in mediul sau inconjurator, si nu iti va face probleme ca si unul nedresat. Dresajul canin ca si orice lucru pe care il face este ghidat de cateva reguli de baza, in cele ce urmeaza am sa-ti prezint o serie de reguli ce trebuie sa le respecti.

 

 

Dresaj caine
Dresaj caine

1. Trebuie sa fi consecvent, la inceputul antrenamentului de dresaj trebuie sa stabilesti ce comanda trebuie sa invete cainele sa execute, mai trebuie stabilit cuvantul folosit pentru comanda respectiva. Acest cuvant nu trebuie sa suporte malformatii, trebuie mentinut de la inceput pana la sfarsit pentru a nu face cainele sa devina confuz.

2. Trebuie sa ai suportul familiei, atata timp cat cainele face parte din familie, toata familia o sa-i dea comenzi, tu trebuie sa le expui comenzile pe cere cainele le cunoaste, si sa le ceri ca ei sa repecte punctul 1.

3. Nu ii oferi cainelui recompensa decat in momentul in care acesta executa corect comanda primita. Dupa executia comenzii, cainele trebuie sa primeasca imediat recompensa.

4. Sedintele de dresaj trebuie sa fie scurte, de aproximativ 10 minute, o durata mai lunga faca ca atat cainele cat si tu sa va plictisiti. Daca sedintele au un maxim de 10 minute cainele se va putea concentra mult mai bine si in permanenta. Chiar daca sedintele au decat 10 minute, pentru a avea un maxim de succes poti executa cu cainele tau mai multe sedinte de dresaj pe zi.

5. Momentul din zi in care te apuci de sedintele de dresaj este foarte important, sedintele trebuiesc sa fie tinute atunci cand cainele este cel mai agil si usor de motivat pentru ca acestea sa aibe un efect maxim. De exemplu, daca cainele tau este innebunit dupa recompensele de hrana, atunci sesiunea de dresaj trebuie tinuta inainte de masa, iar daca cainelui ii place sa se joace si sa fie in mangaiat, atunci cel mai bine este sa incepi sesiunea atunci cand te intorci de la scoala/munca etc.

6. Atat in timpul dresajului dar nu numai, tu trebuie sa deti controlul, dupa cum probabil stii, caini ne considera haita lor, iar intr-o haita intodeauna exista un lider, acest lider are puterea deplina. Tu trebuie sa devi acest lider, comenzile trebuiesc rostite cu un ton ferm si poruncitor, dar ai grija pentru a nu cadea in extreme si a rosti in intr-un mod agresiv. Pe tot timpul exercitiului trebuie sa ramai calm, daca nu esti suficient de calm, amana exercitiul deoarece cainele va deveni stresat.

7. Dresajul reprezinta ceva pozitiv pentru caine, el primind recompense. El trebuie sa ramana pozitiv, in concluzie atunci can nu executa o comanda, sau nu o face corect, cainele nu trebui pedepsit decat prin neoferirea recompensei. In nici un caz nu trebuie sa devi agresiv cu el (sa te rastesti, sa il lovesti, etc.). Daca devi violent cainele nu va mai asocia dresajul cu ceva bun si atunci nu va mai executa comenzile.

8 . Numele cainelui trebuie rostit inainte de fiecare comanda pentru ai capta atentia.

9. Comenzile trebuiesc sa fie reprezentate de cuvinte scurte. Nu trebuie sa folosesti cuvinte uzuale in viata de zi cu zi pentru a nu perturba patrupedul. In timpul sesiunii de dresaj comanda trebuie spusa o singura data, ea trebuie spusa intr-un mod clar si ferm.

10. Incearca sa ti sesiunile de dresaj intr-un mediu linistit, unde cainele sa nu fie expus tentatiilor. Dar de indata ce cainele invata si incepe sa devina sigur pe el, poti incepe sa tineti sedintele chiar si intr-un parc sau oriunde altundeva.

dresare caine
Imi dresez singur cainele

Un dresaj reusit presupune mult efort si calm atat din partea ta cat si a cainelui. Dar la final dupa ce cainele tau devine unul dresat, satisfactia devine enorma.

Daca doresti sa afli mult mai multe informatii despre dresaj canin, iti recomdan cu draga inima cartea: „Imi dresez singur cainele„.

Astept comentarii de la tine sa-mi spui cat de multumit ai fost dupa ce ai aplicat aceste zece reguli in dresajul cainelui tau.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.