Animalele noastre de companie îmbătrânesc si, la fel ca noi, au nevoie de o atenție deosebită. În acest articol, enumerăm câteva dintre cele mai importante sfaturi de urmat pentru a ne asigura că câinii și pisicile mai în vârstă se pot bucura în continuare de o bună calitate a vieții.

Am discutat cu Domnul Ciobotaru Ionel Cezar, medic veterinar in Bucuresti si proprietar al clinicii Westernvet ce ofera servicii veterinare de specialite in tot judetul Ilfov , care ne-a enumerat cateva din principalele probleme ce pot aparea atunci cand animalele imbatranesc.

Când îmbătrânesc animalele?

Desigur, acest aspect depinde de fiecare animal și de rasa căreia îi aparține. În general, un câine de talie medie ajunge la senescență în jurul vârstei de 8-9 ani; în cazul câinilor de rasă mare, această etapă este atinsă mai devreme. Pisicile au în general o viață mai lungă, îmbătrânesc în jur de 10 ani și supraviețuiesc, în medie, până la 16 ani.

Când animalele ajung în acest stadiu al vieții , trebuie să se țină cont de faptul că nevoile lor zilnice se schimbă . În calitate de proprietari, trebuie să acordăm o atenție specială câinilor și pisicilor mai în vârstă și să urmăm o serie de sfaturi pentru a le ușura viața de zi cu zi.

Alimentație bună pentru pisici și câini mai în vârstă

Alegerea unei diete de calitate este esențială pentru a menține animalele de companie în stare bună de sănătate. În cazul pisicilor și câinilor mai în vârstă, această cerință este și mai importantă. Vârsta înaintată poate provoca tulburări digestive sau de orice alt tip.

De aceea, fie că alegem o dietă bazată pe alimente comerciale sau de casă, trebuie să ne asigurăm că este ușor de digerat și că conține suplimentele necesare de care animalele noastre ar putea avea nevoie la această vârstă : antioxidanți , elemente care le întăresc oasele și articulații etc.

Dacă medicul veterinar consideră că este necesar, puteți adăuga suplimente nutritive in dieta acestuia.

Coabitarea cu câini și pisici în vârstă

Pentru a le face viața de zi cu zi mai suportabilă, este recomandabil să respectați câteva reguli de bază. De exemplu, dacă aveți animale de companie de diferite vârste în casa, este important să le separați mâncarea și să-i învățați să respecte ceea ce nu le aparține.

De asemenea, va fi de mare ajutor să acordați o atenție specială zilnică. Este recomandabil sa le organizati plimbările și activitatea , astfel încât să poată rămâne activi fără a fi nevoie să depună eforturi excesive.

Vizitați des medicul veterinar

Însoțirea câinilor și pisicilor în vârstă la veterinar este o activitate indispensabilă. Pe măsură ce îmbătrânesc, frecvența vizitelor ar trebui să crească. Verificările periodice ne ajută să știm că totul funcționează corect și, în plus, poate preveni apariția unor boli sau afecțiuni tipice varstei.

Veterinarul vă poate ajuta să vă alegeți dieta, regulile de urmat pentru exercițiile zilnice și alte îngrijiri care trebuie acordate. Animalele noastre de companie ne însoțesc pe tot parcursul vieții și, prin urmare, merită să trăiască sănătoși și fericiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.