Fiecare dintre noi ne dorim sa avem un caine ascultator, prin urmare orice caine are nevoie de un dresaj corespunzator. Zic asta pentru ca vrem ca atunci cand iesim cu el afara sa stie sa vina la noi cand este strigat sau sa nu se ia la bataie cu alti caini. Sa zicem ca dresajul despre care am sa vorbesc in acest articol este echivalentul „celor 7 ani de acasa”. In concluzie orice caine trebuie sa cunoasca un minim de comenzi pe care sa la respecte.

In cele ce urmeaza am sa iti prezint o serie de comenzi care sunt necesare ca orice caine sa le cunoasca:

Prima comanda este una dintre cele mai cunoscute si anume sezi. Aceasta este o comanda usor de invatat, iar cainele o poate invata chiar de la varste exrem de fragede. Ea reprezinta si o baza solida pentru orice alte comenzi le-ar invata cainele, putand fi combinata cu o multime de alte comenzi. Comanda „sezi” este una din cele mai usor de predat. Pentru a invata cainele sa execute comanda „sezi” trebuie sa ti in mana recompensa (mancare ce ii place lui mult) indreptata spre nasul lui si o ridici putin astfel incat cainele sa ridice si el capul si sa lasa fundul spre pamant. Dupa ce fundul cainelui atinge solul, ii spui „sezi”, iar dupa 2-3 secunde de pastrat pozitia ii oferi hrana. In cazul in care posteriorul cainelui nu a atins solul il poti ajuta apasand usor cu mana. Dupa cate repetari cainela va invata ca atunci cand executa comanda o sa primeasca si recompensa si o va face de fiecare data cand ii ceri asta.

comanda stai dresaj
Comanda stai dresaj

O alta comanda pe care cainele tau ar trebui sa o invete este stai sau asteapta. Aceasta comanda este foarte utila in mediul exterior, de exemplu atunci cand mergi la magazin, iar cainele tau trebuie sa astepte afara. Aceasta comanda nu este greu de predat.  Tot ce trebuie sa faci este sa ii rostestesti comanda „stai” sau „asteapta” (indiferent care forma doresti sa-l inveti) sa te indepartezi putin de el si apoi sa ii oferi recompensa. Fa acest lucru in mod repetat iar de fiecare data mareste distanta dintre voi. Pe langa comanda verbala i te poti adresa si prin gesticulare, facand semnul de stop (asemantor cu cel al politistilor).

Comanda culcat se invata obligatoriu dupa ce comanda sezi a fost invatata, deoarece este un exercitiu combinat. Prima data se da comanda sezi, apoi, tinand in mana recompensa o duci pana la nivelul solului facand astfel cainele sa se aplece si el pentru a lua recompensa. Dupa ce pozitia este corecta, ii spui comanda „culcat” astepti 2-3 secunde si ii oferi recompensa.

O alta comanda utila este „vino aici”. Aceasta comanda este mai usor de invatat in combinatie cu „stai”. Cand esti la o distanta rezonabila de caine il strigi pe nume, urmat de cuvantul „aici„. Ex. Rex (vino) AICI! Cand executa corect comanda ii oferi recompensa. Il mai poti invata aceasta comanda atunci cand el este prins intr-o activitate (mananca, se joaca etc.), fiind o comanda ce tine de disciplina.

Comanda „la pas” sau „la picior„, se invata foarte usor. Cu ajutorul unei lese te plmbi cu el, iar cand acesta „accelereaza” ii adresezi comanda, eventual tragi putin de lesa inapoi temperand astfel mersul cainelui. De fiecare data cand se domoleste si tine pasul ii oferi recompensa.

Ultima dar nu cea din urma comanda pe care orice caine trebuie sa o cunoasca este „nu” sau „nu e voie„. Si aceasta este o comanda de disciplina, trebuie sa i-o adresezi cainelui atunci cand face ceva gresit (roade lucruri de prin casa, face nazbatii, etc) Ea trebuie adresa pe un ton grav. Daca executa comanda si lasa orice ar strica ii oferi recompensa. Nu incerca sa il dezveti prin violenta. Un nu clar si raspicat face mai mult decat o corectare fizica.

Daca totusi informatiile prezentate aici nu ti-au fost suficiente sau vrei sa te apuci de dresaj si sa ajungi un profesionist iti recomand sa lecturezi cartea „Imi dresez singur cainele„. imi dresez singur cainele

Deci daca vrei sa ai un caine educat care sa te asculte atunci cand iesiti la plimbare si nu vrei sa stai sa alergi dupa el, trebuie sa-l inveti cele prezentate mai sus. In caz ca ai nelamuriri sau intrebari poti folosi cu incredere formularul de mai jos. Spor la dresat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.