Procesul de sterilizare al pisicilor este unul care le poate imbunatati statutul psihologic si previne aparitia unor sarcini nedorite, in urma carora, puii ajung de multe ori abandonati.

Acest proces consta intr-o operatie de rutina pentru chirurgii veterinari, insa este un proces invaziv, ceea ce inseamna ca animalul va avea nevoie de un nivel mai mare de atentie si grija din partea voastra pentru a-i asigura o recuperare rapida si fara complicatii.

Ingrijirea inciziei

Primele ore dupa operatie animalul poate fi ametit si apatic, insa acesta este rezultatul anesteziei.

In cazul femelelor, incizia va trece prin trei straturi de tesuturi, facand necesare copcile care trebuie ingrijite si ferite de atentia pisicii, intrucat din dorinta de a se spala si ingriji singura isi poate rupe vreuna, necesitand apoi un control medical.

Pot fi folosite bandaje pentru a va asigura ca pisica nu ajunge la incizie, insa exista riscul ca aceasta sa fie si mai interesata de acel loc, iar pe deasupra, fiind acoperita, incizia se poate vindeca mai greu.

O alternativa mai buna este gulerul, care pus in jurul gatului, va impiedica animalul sa ajunga la copci.

Pentru a va asigura ca incizia se vindeca bine, este nevoie sa o curatati de trei ori pe zi folosind comprese sterile si iod pentru a indeparta cruste de sange sau alte scurgeri care pot aparea post operatie. Nu uitati sa fiti blanzi si sa ii vorbiti animalului pe un ton calm si linistitor. Unguente cu antibiotice va pot fi recomandate de veterinar pentru a unge incizia dupa curatare pentru a scade sansele unei infectii si a grabi procesul de vindecare.

In cazul masculilor acest proces nu este la fel de invaziv, ceea ce inseamna ca este posibil sa nu fie nevoie de copci. Cu toate acestea, verificati des locul inciziei pentru a detecta posibile scurgeri, roseata, umflaturi sau infectie. Daca acesta isi linge constant inciziile ar fi bine sa luati in considerare aplicarea unui guler deoarece isi poate face mai mult rau decat bine.

Mancarea si dieta dupa sterilizare

In primele ore dupa operatie nu oferiti animalului mancare pentru a evita posibile varsaturi.

In perioada de dupa sterilizare animalul se va adapta la noile schimbari aduse corpului sau. Cum efortul fizic trebuie redus pana la vindecarea completa, (ceea ce inseamna fara joaca, sarituri sau alte activitati care pot determina deschiderea inciziilor sau aparitia de complicatii), accesul la mancare trebuie sa fie usor.

In primele zile post-operatorii este posibil ca apetitul sa fie redus, prin urmare nu obligati animalul sa manance, dar tineti-l sub observatie. Daca trec cateva zile si totusi nu s-a atins de mancare trebuie dus la veterinar pentru a determina cauza. De asemenea, portiile trebuie reduse in primele doua zile, si este indicat sa le oferiti hrana umeda intrucat aceasta este mai usor de inghitit.

Dieta masculilor trebuie tinuta sub observatie deoarece castrarea cauzeaza schimbari hormonale crescand astfel riscul de obezitate.

Introducerea unui animal sterilizat in colectiv

Daca aveti mai multe animale acasa trebuie sa izolati pisica sterilizata o perioada daca nu puteti sa ii supravegheati constant. Desi celelalte animale vor vrea doar sa se joace, pot deranja incizia si cauza stres pisicii care ar trebui sa isi conserve energia pentru vindecare. In cazul masculilor, recuperarea este mai rapida si mai usoara, insa chiar si asa, efortul si joaca cu celelalte animale ar trebui limitate.

Deasemnea, daca aveti aveti alte femele in casa necastrate, tineti masculul castrat departe de acestea timp de 30 de zile de la operatie deoarece in acest interval poate lasa femelele insarcinate.

De tinut minte!

  • Nisipul din litiera trebuie inlocuit cu orez sau fasii de hartie pana la vindecarea completa;
  • Daca observati sange si la doua zile de la operatie in litiera anuntati medicul veterinar;
  • Daca animalul nu urineaza sau nu defecheaza, sau pare ca se chinuie cand incearca sa faca aceste lucruri contactati medicul veterinar;
  • Nu oferiti animalelor pastile destinate oamenilor, sau care nu v-au fost recomandate de medic. Intotdeauna administrati medicamentele asa cum vi s-au prescris de catre medic;
  • Tineti-i sub observatie primele ore dupa operatie pentru a verifica daca animalul sufera de posibile complicatii cauzate de anestezie: respiratie ingreunata, voma, diaree, tremurat, temperatura mare sau temperatura scazuta, sangerare, letargie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.