Cainii ii plimba pe ei

Un caine dresat gresit sau deloc poate crea probleme serioase cand este scos la plimbare. Un numar impresionant de oameni ajung la Urgente in urma cazaturilor cauzate de animalele de companie care fie se opresc inaintea stapanilor, fie ii trag sau ii imping.

 

Trec cu vederea capusele

Dupa fiecare plimbare, mai ales una prin padure sau prin zone cu iarba inalta, animalul de companie trebuie verificat de capuse. Muscatura de capusa va supune animalul riscului de a contracta boala Lyme sau alte cateva boli. Acestea sunt periculoase si pentru pisici dar si pentru intreaga familie. Daca se descopera una, cu ajutorul unei pensete se scoate, avand grija sa indepartam tot capul fara a o strivi.

 

Ignora deparazitarea

Viermii rotunzi sunt cei mai frecventi paraziti intalniti la caini si pisici. Pot cauza diaree si episoade de voma, imbolnavind serios animalul, infectand si oamenii. Odata ingerati de oameni, ouale de viermi rotunzi se dezvolta, cauzand orbire si alte probleme la nivel de tesuturi. Vorbiti cu veterinarul pentru a stabili un program de deparazitare.

 

Nu castreaza animalul

Nenumarate pisici si caini ajung pe strazi sau sa fie eutanasiate din cauza unor sarcini nedorite din partea animalelor lor. Cu toate acestea, multi oameni inca refuza sa isi castreze animalul, care este de altfel, un procedeu sanatos pentru animal, putand reduce riscul de cancer mamar la femele sau testicular la masculi. De asemenea, animalele castrate nu isi mai marcheaza teritoriul, nu mai devin agresive si nu mai fug de acasa.

Tin castronul animalului mereu plin

Cea mai fecventa greseala a posesorilor de animale este aceasta. Problema este ca pisicile si cainii mananca mai mult decat au nevoie de multe ori, iar castronul mereu plin ii supune riscului de obezitate la care se adauga alte complicatii cauzate de aceasta. Urmariti intotdeauna sugestiile de servire mentionate pe ambalaje sau cereti sfatului medicului veterinar.

Nu ofera suficienta atentie animalului lor

Asemeni copiilor, animalele de companie au nevoie de atentie si joaca. Lipsa de atentie poate determina animalul sa roada lucruri, sa sape gropi, sa latre continuu sau sa se vaite. In cazul pisicilor, acestea pot zgaria lucruri sau miorlai necontenit. Diferite jucarii si jocuri initiate de stapani pe parcursul zilei pot face minuni pentru animal.

De asemenea, lipsa de atentie poate duce la interpretari gresit de comportament ceea ce poate duce la accidente.

Nu impun reguli animalului

Animalele nu pot deosebi binele de rau daca nu sunt invatati. De aceea este important sa li se impuna reguli inca de la inceput: nu e ok saritul pe oameni, zgariatul mobilei, urinatul pe covor, etc. Este necesara consistenta in aplicarea acestor reguli si rasplatirea cu bunatati comportamentul bun.

Cearta animalul cand se intampla „accidente”

Se intampla uneori ca animalul sa isi intampine stapanul cu o baltoaca de urina pe parchet, iar primul instinct al acesta este tipatul si certatul. Insa acest comportament face animalul confuz, acesta nestiind de ce se intampla asta. O varianta care functioneaza si este recomandata de specialisti este recompensa si laudatul animalului in momentul in care acesta isi face nevoile acolo unde trebuie.

Ofera lapte pisicilor

Majoritatea pisicilor sufera de intoleranta la lactoza, ceea ce inseamna ca ca nu pot digera corespunzator acest aliment, cauzandu-le astfel diaree. Iar cele care pot digera laptele, nu au nevoie de el, asa ca veterinarii recomanda evitarea acestuia.

Ofera oase cainilor

Desi sunt considerate de catre posesorii de animale ca fiind gustari delicioase si potrivite pentru caini, veterinarii atentioneaza ca sunt de fapt un pericol pentru acestia, intrucat acestea pot rani dintii, limba sau gura, ori pot ramane fragmente blocate in tractul digestiv ce vor necesita operatii chirurgicale sau endoscopice pentru a fi indepartate. Daca animalul iubeste rontaitul, veterinarul poate oferi alternative sanatoase la osul problematic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.