Pisicile sunt de fel foarte independente ceea ce ar putea da impresia ca, la cat se spala zi de zi, sunt experte in ceea ce priveste igiena personala. Din pacate, acest lucru este doar partial adevarata, pisicile avand nevoie de noi uneori pentru igiena urechilor.
Daca nu vreti sa mergeti periodic la veterniar pentru a curata urechile blanosile si preferati sa va ocupati voi acasa de acest aspect, trebuie sa tineti cont de cateva aspecte care vor face pentru ca intreg procesul sa decurga lin, fara incidente.
De ce trebuie sa curatam urechile pisicilor?
Pisicile se pricep destul de bine in a se mentine curate, si daca ati petrecut destul de mult timp cu o felina, poate ati observat ca urechile acestora au propriul mecanism de curatare in care ceara urechii migreaza catre exteriorul acesteia.
Insa, daca pisica voastra a avut in trecut probleme cu urechile, cum ar fi infestatie cu paraziti, infectii, etc., se impune o curatare periodica a urechilor acetei pisici. De asemenea, urechea trebuie curatate in detaliu de catre un veterinar inainte de aplicarea oricarui tratament pentru ca acesta sa aiba efectul scontat. Este important sa verificati periodic urechile companionului pentru a depista din timp eventuale probleme.
Cat de des trebuie sa curatam urechile pisicilor?
Poate suna absurd, insa este posibil ca pisica voastra sa nu aiba nevoie niciodata de o curatare a urechilor, insa acest aspect difera de la pisica la pisica.
In aceste cazuri fericite, de urechi sanatoase, o evaluare lunara in care verificati nivelul de mizerie acumulat si daca exista vreun miros ce ar putea indica o problema, este mai mult decat suficienta. Daca observati schimbari ingrijoratoare este important sa mergeti cu animalul la un control.
In cazul pisicilor cu istoric de probleme auriculare inflamatorii, curatarea urechilor se va face saptamanal dupa tratarea inflamatiei.
Cum curatam urechile pisicilor?
Ar putea parea complicat la inceput, mai ales daca nu ati facut acest lucru niciodata, dar din fericire, procesul este unul destul de simplu. Prin urmare, daca aveti la indemana niste comprese sterile si o solutie dezinfectanta (medicul veterinar este cel mai in masura sa va recomande o solutie potrivita pentru animalul vostru) tot ce trebuie sa faceti este:
- Sa umpleti canalul auricular cu solutia de curatare recomandata de veterinar;
- Sa masati baza urechii cateva secunde, dupa care lasati pisica sa isi scuture capul pentru a scoate solutia din ureche;
- Sa infasurati o compresa sterila in jurul degetului si cu aceasta sa curatati excesul de lichid din canalul auricular, si desi nu aveti cum sa introduceti degetul suficient de adanc sa ii cauzati probleme, un pic de atentie si blandete sunt recomandate;
- Sa repetati procedeul si la cealalta ureche.
Sfaturi pentru o curatare a urechilor cat mai usoara
- O a doua persoana care sa tina pisica cat va ocupati de pasii de mai sus va face intregul proces mai usor de realizat;
- Nu folositi niciodata betisoare de urechi la animale. Acestea pot sparge timpanul si/sau impinge mizeria si mai adanc in ureche;
- Inainte de inceperea procesului de curatare a urechilor puteti infasura pisica intr-un prosop pentru a mentine animalul potolit;
- Inchideti ochii si gura inainte de a-i permite animalului sa isi scuture capul pentru a elimina solutia de curatare din urechi.