Exista multe mituri despre sterilizarea pisicilor, majoritatea dintre ele fiind total false. De exemplu un mit zice ca acele pisici ce sunt castrate isi pierd pofta de viata si nu mai sunt jucause sau cum ca motanii se ingrasa extrem de mult devenind obezi. Un alt mit extrem de intalnit este acela ca pisica trebuie sa fie macar o singura data mama.

pisica sterilizata
Pisica sterilizata

Sterilizarea are un efect atat fizic cat si psihic asupra pisicilor, astfel dupa operatie pisicile devin mult mai calme, sunt mult mai dragastoase decat erau inainte, dispar crizele puternice care apar la femele in perioadele cand acestea sunt in calduri, motanii nu vor mai marca teritoriul, masculii nu mai sunt agresivi cu alti masculi, mirosul puternic al urinei dispare. Pe langa acestea, cei ingrijorati de greutatea piscii, care este mult prea mica, desi ea manaca extrem de mult, vor scapa de aceasta probleme. Dupa sterilizare, atat pisicile cat si motanii, asimileaza hrana mult mai bine dar si consumul este mai mare.

Comportamentul si problemele de sanatate frecvente ale pisicilor necastrate.

Atunci cand sunt in calduri, pisicile tind sa cheme motanii la ele prin mieunaturi prelungi iar pofta de mancare este extrem de redusa, ajungand sa nu manance aproape deloc. Pisicile intra in calduri de cel putin doua ori pe parcursul unui an. Spre deosebire de pisici, atunci cand sunt in calduri, motanii isi marcheaza teritoriul (urina avand un miros mult mai puternic fata de cel obisnuit), pe langa marcarea teritoriului motanii devin mult mai agresivi.

Atunci cand motanul este excitat sexual, compozitia si concentratia urinei este schimbata, excitarea sexuala apare atunci cand motanii „simt” in apropierea lor o pisica in calduri ori atunci cand in apropiere exista un alt motan, motan ce reprezinta un potential dusman sau rival pentru el. Din cauza acestor modificari in timpul excitatie sexuale, creste riscul apritiei litiazei renale. Litiaza renala reprezinta o formare si acumulare de calculi ce nu pot sa fie eliminati din vezica urinara, singurul mod de eliminare fiind decat prin interventie medicala. Aceasta interventie medicala implica o operatie ce la randul ei implica si castrarea motanului.

Daca pisica nu a fost sterilizata dar totusi nu a avut niciodata pui, aceasta prezinta un risca crescut la aparitia lactatiilor false, dar si la cancer mamar si uterin. Daca totusi femele fac pui, dar la o varsta inaintata (3-4 ani) exista posibilitatea ca acestea sa aiba nasteri grele (disocii) dar totodata risca sa aiba si diverse alte probleme.

In concluzie nu incerca sa iti „sterilizezi” singur, prin privarea contactului cu masculii. Nu ii vei face decat rau! Cel mai bine fiind sa merci cu ea la veterinar pentru a o steriliza prin operatie si a scapa de eventualele probleme si griji.

In cazul in care te-ai hotarat sa-ti sterilizezi sau castrezi pisica, este bine sa sti ca in cazul femelelor, sterilizarea este de preferat sa se faca inainte ca acestea sa aibe primul ciclu de calduri, asta insemnand undeva in jurul varstei de 7-8 luni. Conform cercetarilor din ultimii ani reiese ca sterilizarea la aceasta varsta reduce cu 80% riscul aparitiei de tumori mamare, dar si faptul ca este eliminat riscul ingrasarii dupa operatie. Totusi daca sterilizarea nu este facuta la varsta de 7-8 luni nu reprezinta o problema, diferenta este ca ar fi bine sa ii ceri medicului sa-i indeparteze atat ovarele cat si uterul.

Pentru varsta de castrare pentru masculi parerile sunt impartite. Totusi, majoritatea medicilor sunt de parere ca operatia de castrare trebuie facuta dupa ce masculul a implinit varsta de un an. La aceasta varsta organele sexuale ale pisoiului sunt complet dezvoltate si implicit diametrul uretral este mai mare si nu o sa fie obturat la primele semne de aparitie a litiazei. Litiaza este o problema majora intalnita la motani, aceasta este greu de evitat, aparand atat la motanii castrati cati si la cei ce nu sunt castrati.

In urma castrarii poate aparea un efect advers, totusi destul de rar intalnit,  acesta este incontinenta urinara. Incontinenta urinara poate aparea la unele animale in urma operatiei de castrare. Aceasta este o problema ce poate fi tinuta usor sub control cu ajutorul unei medicamentatii  adecvate.

Un oarecare dezavantaj de care isi face griji fiecare stapan este ingrasare ce pote aparea dupa sterilizare.  Totusi nu este un lucru ce nu se poate evita. Fiind chiar usor de evitat, deoarece tendinta de ingrasare exista decat in primele saptamani de la sterilizare, atunci cand organismul trece prin importante schimbari hormonale.  Ingrasarea se poate combate prin limitarea ratiei de hrana sau o hrana mai usora (poti intreba la petshop-uri de hrana speciala).

In urma operatiei de castrare sau sterilizare nu pot aparea probleme de sanatate. Deci este o operatie sigura ce nu iti da motive de ingrijorare, din contra iti ofera o sumedenie de satisfactii atat tie cat si pisicii tale.

Modul in care decurge operatia de sterilizare

Operatia de castrare este o rutina pentru orice medic veterniar. Operatia de castrare adresata motanilor este una extrem de usoara datorita glandelor sexuale care sunt pozitionate in exteriorul corpului. Dupa operatie motanii au nevoie de ingrijire minime timp de cateva zile. Atunci cand vorbim de sterilizarea pisicilor operatia este ceva mai complicata, asta din cauza pozitionarii ovarelor in abdomen. Ingrijirea de dupa operatie, poate fi o sarcina dificila pentru stapan, asta deoarece pisica trebuie supravegheata 24 din 24. Pisicile necesita o astfel de ingrijire deoarece ele sunt bandajate si au tendinta de a-si desface bandajul pentru a se linge in zona respectiva si a-si scoate firele.

Asadar daca vrei sa-ti sterilizezi pisica sau deja ai facut-o si ai nevoie de ceva mai multe sfaturi decat sunt prezentate in acest articol poti folosi cu incredere rubrica de comentarii din josul acestuia.

3 comentarii

  1. Mi-am sterilizat pisica cam de 1 luna jumate si akum a intrat din nou in calduri cum este posibil?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.