• In primul rand lectiile trebuiesc sa fie scurte, ca sa reprezinte o experienta pozitiva si pentru tine, si pentru papagal.
  • Lauda si recompenseaza papagalul rapid si consistent.
  • Trucurile complicate trebuie desfacute in pasi mici.
  • Profita de comportamentul natural al papagalului. Lauda-l si recompenseaza-l pana cand va face acele lucruri la comanda ta.

Cum sa-ti dresezi papagalul

 

mod dresare papagal
Papagal

Papagalii sunt animale foarte inteligente care pot fi motivate usor prin laude si recompense, asa ca, daca sedintele de dresura sunt scurte (5-10 minute o data sau de doua ori pe zi), si pozitive, prietenul tau inaripat va ajunge sa cunoasca un intreg repertoriu de trucuri mai repede decat te astepti.

Foloseste o stimulare pozitiva in timpul dresurii, atunci cand papagalul invata un truc nou. Tonul vocii tale trebuie sa fie bland, laudativ, si trebuie sa folosesti des cuvinte de genul: „bravo”, „foarte bine”, pentru ca papagalul sa le poata recunoaste.

Recompensele trebuie sa fie cantitati mici din ceva ce-i place cu adevarat papagalului tau, un exemplu ar putea fi semintele de floarea soarelui, atentie, aceste delicatese difera de la papagal la papagal. Daca oferi recompense prea mari, papagalul are nevoie de prea mult timp ca sa le manance si sedinta de antrenament va fi intrerupta cat timp astepti ca el sa mestece. (Observatie: Ai grija ca papagalul sa nu se ingrase in timp ce invata trucuri noi. Pentru a contrabalansa recompensele, trebuie sa elimini niste calorii din mesele lui regulate.)

Clincanitorile sunt instrumente bune pentru invatat

Clincanitorile pot fi folosite cu succes ca instrumente pentru invatat, desi uneori pot fi greu de gasit. Cand incepeti sa va dresati papagalul, dati-i o recompensa si in acelasi timp spuneti „Bravo” sau clincaniti, asa incat sa inceapa sa asocieze aceste sunete cu recompensa. Odata ce face asocierea intre lauda (sau clic) si delicatese, puteti intarzia acordarea recompensei.

Daca papagalul cunoaste comanda „Sus”, este usor sa il inveti sa salute. Ridica mana in fata papagalului ca si cum ai vrea sa sara pe ea. Cand ridica piciorul sa vina la tine, spune „Bravo” si da-i recompensa. Fa asta de cateva ori, pana cand intelege. Odata ce incepe sa ridice piciorul singur, ca sa primeasca recompensa, asteapta si ofera-i-o numai cand ridica piciorul si mai sus. Continua astfel pas cu pas pana cand papagalul isi ridica piciorul langa fata si isi inchide si deschide ghearele.

Papagali prind foarte repede rutina truc-recompensa. Eu i-am dat din greseala o recompensa papagalului  meu cand scosese limba afara, si acum o face tot timpul.

Ridicarea unui obiect de catre papagal

Alege o jucarie, o cheie sau un alt obiect care poate sa reprezinte interes pentru papagalul tau. Cand atinge obiectul, ofera-i o recompensa laudandu-l. Dupa ce pare ca a inteles faptul ca atingerea obiectului ii aduce o recompensa, fa-l sa ridice obiectul. Continua pana cand papagalul ridica obiectul si ti-l aduce.

Alte trucuri pentru papagali

Orice stie sa faca papagalul tau, in mod natural poate fi transformat intr-un exercitiu. Poti trece de la ridicarea unui obiect, la introducerea lui intr-un cos de baschet mic. Daca ai patine sau rotile mici, poti sa-ti inveti papagalul sa mearga cu ele pe masa, descompunand exercitiul in pasi mici si luand-o incet, pana la obtinerea rezultatului.

Cel mai bun mod de a invata un papagal sa vorbeasca este sa folosesti cuvinte care cel un raspuns. „Salut” este invatat repede de obicei, deoarece este un raspuns. Se deschide usa sau suna telefonul si papagalul tau aude „Salut”. Este important sa recompensezi si sa raspunzi verbal la cuvintele si sunetele pe care le scoate papagalul tau. Nu raspunde niciodata cu tipete, decat daca sunt de genul „Sari, ma mananca pisica!” Ai grija mereu ce spui in fata papagalului. Uneori are tendinta sa prinda cel mai repede cuvintele pe care nu ai vrea sa le repete. Unii oameni prefera sa foloseasca casete sau Cd-uri inregistrate, de genul „Invata-ti papagalul sa vorbeasca”. Aceasta metoda merge la unii papagali, in timp ce altii le ignora.

Semne cu mana

Daca vrei ca papagalul sa raspunda singur, foloseste semne foarte subtile cu mana. Alege un semn si foloseste-l imediat, la fel cum folosesti o anumita comanda verbala, urmata de o recompensa sau o lauda. Papagalul tau va prinde repede si cea mai mica miscare a degetelor.

Te invitam sa ingrijesti propriul animal de companie in jocuri animale, poate chiar sa il dresezi.


15 comentarii

  1. Foarte interesant! Papagalul dvs știe giumbușlucuri? 😀

  2. aveti un papagal destept ai mei ma musca si tot fug de mine ce sa fac un raspuns va rog:(

  3. andrei , daca papagali tai te musca si le este frica de tineincearca sa o iei incetul cu incetul . Adica in fiecare zi baga mana in colivia papagalilor inct , cate putin . Daca faci asta in fiecare zi papagali tai se vor obisnui cu tine , ei la inceput sunt mai timizi dar se vor acomoda cu tine. de exemplu acum cand scriu acest comentariu papagalul meu sta pe tastatur si se uita cum tastez si nu are nici o frica , oricum eu imi petrec majoritatea timpului cu el , eu ii spal cusca , eu ii pun mancare , eu vorbesc cu el.deci in concluzi trebuie sa ai rabdar cu ei deoarece la inceput sunt timizi pana se acomodeaza cu tine.

  4. Cum fac perusul sa nu mai fuga cand vreau sa il invat sa stea pe deget?fuge prin toata colivia si pot sa dresez unul daca am pereche?

  5. Papagalul meu nimfa este agresiv.cand vreau ca in cușca sa i-l fac sa stea pe deget m-a musca si fuge in același timp ce sa fac? Un răspuns va rog

    1. Author

      Salut, acorda-i timp, si lasa-l sa se obisnuiasca cu tine, usor usor o sa deveniti buni prieteni!

  6. Salu am cumparat un marele gri african adus din siria de 3 luni ,nu ma suporta cand ma vedelanga cusca incepe sa urle,fac astazilniv si tot la fel .pesotieo accepta ise din cusca se pune pe mana umar etc.va rog ce as putea face.multumesc anticipat.

  7. Il am de 3 luni el ca si varsta depaseste 1 an cu certitudine

  8. Cel mai usor dresezi Nimfa (mascul). Femela in permanenta va fi salbatica si greu se v-a acomoda. Spre exemplu eu le-am scurtat foarte putin din penaj findca deja ii am de 4 ani si aveau aripile foarte mari. Imi ies din casa pana in bradul din fata blocului si se intorc singuri inapoi. Nici pisica care o am in casa nu are curaj sa se apropie de cei doi papagali care ii am findca o ciupesc de cap deoarece simpt ca sunt atacati, in schimb stau linistiti pe spatele ciobanescului meu german findca ii am de cand am luat si ciobanescul. Si legat de colivie, eu o spal o data pe saptamana, pentru ai invata sa iese din colivie am pus seminte in dopuri de sticla de la distanta mica de langa ei pana la mine in camera, tinand cont ca eu tin colivia in bucatarie acuma vin la cel mai mic zgomot. Cand imi suna noaptea telefonul ma trezesc cu ei in camera cantand tonul de la telefonul meu in timp ce topaie pe aparatul foto si celalalt pe tastatura calculatorului. O data m-am trezit ca unul dintre ei mi-a furat tigara de langa pachetul de tigari si zbura cu ea prin casa. (tigara fiind stinsa)

  9. Am o intrebare care sunt mincarurile care le mai plac papagalilor?

    1. De obicei papagalilor le plac fructele, fiind (mere , ananas etc.) dar la magazinele de animale exista si gustari .
      Daca te-au ajutat sfaturile mele te rog sa imi scrii!?

  10. de ce cand vreau sa o iau pe bella adica femele pe deget vrea si sta dar cippy adica masculul se teme de mine si fuge cand bag mana in colivie . vreau sa ii pot lua pe amadoi pe deget. Ajutatima va rog

  11. Buna am o nimfa si nu stiu ce este,fata sau băiat si este si este agresivă cand incerc sa pun mana pe ea nimfa mea are 6 luni si am luat-o acum 2 zile,ma lasa sa bag degetul in mâncare si in colivie cand incerc sa o ating ea vrea sa ma muște dar nu fuge prin colivie îi dau drumul in fiecare zi si am incercat sa o hrănesc cu fructe si legume dar nu vrea,maine voi incerca sa o hrănesc cu mar,sper ca ma poti ajuta

  12. Buna ziua am o papagalita care am scoso din colivie si nu vrea sa intre inapoi,fuge de noi, ce as putea sa fac?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.