Mascul
Păsările paradisului au fost mereu considerate cele mai frumoase păsări, datorită penajului extravagant, ritualulilor de curtare exagerate și uneori bizare ( stând cu capul în jos, arătându-și penele ascunse ) , iar pasărea paradisului a lui Wilson cu siguranță nu face excepție. Pântecele sunt verde strălucitoare, picioare albastre și lucioase.

Masculul este ușor de distins, ca la mai toate speciile, are o glugă de culoare turcoaz în spatele capului, care defapt reprezintă o porțiune de piele fără pene, strălucitoare, străbătută de linii din pene negre catifelate, cu un luciu arămiu. O pelerină scurtă, semicirculară, galbenă strălucitoare, este dedesuptul turcoazului. Unele pene au tente purpurii. Penele din coadă sunt ca de sticlă. Femelele au gluga mai închisă la culoare, cenușiu-măsliniu și maro-roșcat pe părțile superioare, pântecele maro deschis cu dungi maro închis.

Denumirea științifică: Diphyllodes Respublica
Descriere: Ambele sexe au 16 cm lungime ( până la 21, în funcție de lungimea penelor )
Se hrănesc cu fructe și artropode.
Trăiesc în pădurile de pe dealuri, rareori câmpie, și păduri montane, între 300-1000 m, până la 1200. Se găsesc și în pădurile tropicale, în Waigeo și Batanta și insulele din Papua de Vest.
Împerecherea: Poligamă. Nu se știe exact când are loc sezonul de curtare, probabil în iunie-octombrie. Locurile de curtare sunt îngrijite de masculi, care aruncă toate frunzele. Pentru a impresiona femelele, stau cu capul pe spate, mișcări statice. Culorile atrag femelele, intră în poieni fără copaci, unde soarele reflectă culorile penajului, apoi începe un dans.

Numai femelele construiesc cuibul și îngrijesc puii. Nu se cunosc mai multe amănunte despre reproducere.

Sunt amenințate cu despariția, habitatul lor se limitează. În general, păsările paradisului trăiesc în Amazon, unde nu au dușmani naturali, doar oamenii. Băștinașii deseori le omoară pentru pene.
Femelă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.