Nu este usor sa detii o pasare de casa. Unii papagali pot trai 50 – 60 ani, asa ca ai grija, cand iei hotararea. Daca vei cumpara unul dintr-un simplu impuls de moment, urmarile pot tine o viata intreaga. Desi nu poate fi stabilit un numar exact de lucruri pe care trebuie sa le ai in minte atunci cand cumperi un papagal, iata 10 aspecte pe care nu trebuie sa le treci niciodata cu vederea:

1) Pasarea respectiva este potrivita pentru tine? Asigura-te ca stii motivele pentru care vrei o pasare si ca accea pe care ai ales-o satisface aceste motive. Cu alte cuvinte, daca, de exemplu, capacitatea papagalului de a vorbi este importanta pentru tine, asigura-te atunci ca pasarea aleasa are acest potential. Cei mai intalniti „vorbitori” sunt perusii, dar mare atentie nu toti pot ajunge sa vorbeasca.

2) Tine cont ca durata de viata a unei pasari variaza intre 10 si 60 de ani, in functie de specie. Estii sigur ca vrei o pasare de casa care e posibil sa traiasca mai mult decat tine?

3) Odata ce ai decis ca pasarea iti satisface cerintele, gandeste-te daca si tu le poti satisface pe ale ei. Anumite specii sunt extrem de pretentioase si au nevoie sa interactionezi cu ele si sa le dresezi in mod regulat.

4) Cel de la care cumperi are o reputatie buna? Intreaba in stanga si in dreapta, ia legatura cu alti proprietari de pasari, veterinari sau organizatii de protectie a pasarilor, studiaza cu atentie magazinul sa vezi daca pasarile par a fi bine ingrijite.

5) Vanzatorul are o adresa fixa, la care il poti gasi ulterior, daca ai nevoie de ajutor? Pasarile sunt deseori vandute in targuri ambulante sau la marginea drumului, ceea ce este um mare dezavantaj, daca vei avea nevoie de relatii ulterioare.

6) Vanzatorul ofera garantie? Fii foarte atent, daca esti in fata unui vanzator care nu-ti ofera asigurari referitoare la sanatatea pasarii.

7) Care este sursa pasarii respective? A fost obtinuta prin imperechere undeva in apropiere? Crescatorul poate fi contactat, pentru a-i pune eventuale intrebari? Importul multor specii a incetat cu ani de zile in urma, dar aducerea lor prin contrabanda continua.

8 ) Cunosti necesitatiile nutritive ale pasarii respective? Nevoile pasarilor difera de la specie la specie. Multe pasari, de exemplu au nevoie de o dieta cu continut scazut de fier. Un alt lucru la care trebuie sa te gandesti este dieta propriu-zisa a pasarii. In general, dietele bazate pe seminte nu sunt suficiente. Intreaba daca pasarea respectiva are deja regimul alimentar ideal. Daca nu, va trebui convertita la cel corect. Nu uita ca aceasta convertire poate fi destul de dificila, ma ales in cazul pasarilor mai varstinice.

9) Pasarea este sanatoasa? Nu ai cum sa raspunzi la aceasta intrebare fara un examen veterinar. Pentru inceput, asigura-te ca pasarea are un aspect normal –  ca are ochii limpezi si stralucitori, ca penele ei sunt curate si fara pete, si ca zburatoarea pare vioaie si receptiva. Stabileste un examen post-cumparare, cat mai repede posibil, pentru o verificare temeinica.

10) Casa ta este pregatita pentru primirea unui papagal? Ai o colivie potrivita? Este situata in zona potrivita- intr-un loc cu aer curat, luminos, ferit de curent? Ai aranjat corect stinghiile? Cum stai cu jucariile si celelalte accesorii?

Aceste lucruri reprezinta un minim de cunostiinte necesare pe care un viitor crescator de pasari exotice trebuie sa le cunoasca.

2 comentarii

  1. buna ziua va rog sa ma ajutati am achizionat si eu zebra australiana,de de aproape trei saptamini,doua fetite,si un baiat acum citeva zile una din ele a facut 4oute,dar nu sta pe ele cind le cloceste?as vrea un rasp mai repede

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.