Imperecherea perusilor se poate face usor daca tineti cont de cele cateva aspecte pe care le vom enumera mai jos. Acest proces nu incepe de indata ce pui intr-o colivie un mascul si o femela, un nivel de toleranta si prietenie fiind necesar sa se creeze intre ei.

Alegerea unei perechi de perusi

Cand doriti sa inmultiti perusi trebuie sa alegeti o pereche neinrudita. Daca exista grad de rudenie intre ei si ajung sa se inmulteasca, puii risca sa iasa din ou cu mutatii genetice.

Perusii trebuie sa fie sanatosi si sa aiba cel putin un an.

Perusii trebuie sa se acomodeze unul cu celalalt inainte de a fi pusi impreuna intr-o colivie. Daca aveti doar un perus si va hotarati sa ii luati un partener, trebuie sa achizitionati o colivie separata pentru acesta. Coliviile trebuie sa stea relativ aproape, dar fara sa poate ajunge unul la celelalt, pana ce o legatura se formeaza intre ei. Daca masculul nu pare agresiv fata de femela, iar aceasta pare interesata, apropiati-le coliviile astfel incat sa isi poata atinge ciocurile. In momentul in care se observa o apropiere definitiva intre cei doi, atunci puteti lua in considerare punerea lor in aceeasi colivie.

Mediul propice pentru imperecherea perusilor

Daca aveti mai mult de o pereche de perusi, ati face bine sa separati perechea deja formata de restul perusilor pentru a evita inmultirea cu un alt mascul. Pe de alta parte, perusilor le place intimitatea, astfel sansele de reusita ale imperecherii crescand considerabil.

Colivia perechii propuse pentru imperecheri trebuie sa fie de 60cm x 40cm cu o inaltime de 45cm.  La aceasta se va adauga pe lateral o cutie cuibar cu usita speciala pentru verificarea oualor. Asigurati-va ca au os de sepie si bloc de minerale, apa si mancarea se ofera normal, crescand cantitatea in perioada de stat pe oua oferindu-le legume proaspete si pelete speciale. De asemenea, puneti la dispozitie femelei niste ramurele din lemn moale. Mai mult, perusii se inmultesc de obicei in sezonul ploios, prin urmare din cand in cand, ii puteti stropi cu putina apa sa le activati dorinta de imperechere.

Indiciile unei imperecheri de succes

Cand o femela este gata de imperechere, orificiile de deasupra ciocului ce seamana cu nari, se vor ingrosa si vor aparea cruste pe ele.

Marele indiciu ca imperecherea a fost de succes este dorinta femelei de a aranja cuibul. Poate baga mai mult rumegus sau paie acolo, ori o poti observa aruncand din acestea afara din cuib. Nu va alarmati daca observati acest lucru, pur si simplu prefera un cuib mai aerisit.

Puteti astepta aparitia unui ou la 10 de la fecundarea acestuia. Femela va depune cate un ou in fiecare zi. Dupa aparitia primului ou, femela se va aseza pe el, asa ca nu o veti mai vedea prea des. Desi foarte tentant, va sfatuim sa nu verificati cuibul des deoarece puteti risca o intrerupere a intregului procedeu.

Nu atingeti ouale!! Mainile voastre poarta bacterii care sunt foarte periculoase pentru ouale fragile, deoarece acestea pot trece prin coaja subtire. Daca totusi trebuie sa puneti mana, aveti grija sa va spalati foarte bine pe maini inainte.

18-23 de zile mai tarziu de la depunerea primului ou puii de perus vor incepe sa apara.

Ingrijirea puilor de perusi

Este bine sa verificati periodic portiunea de deasupra ciocului (portiunea ce seamana cu nari) incepand cu zilele imediat urmatoare inceperii procesului de clocire. Daca aceasta portiune devine albastra atunci este important sa actionati rapid! Inseamna ca aceasta nu mai poate avea grija de oua, ori de pui, existand cazuri cand, in aceste stadii, femela devine violenta iar puii risca sa moara sau sa le fie penele smulse de aceasta. In perioada de clocire si ingrijire a puilor, masculul se ocupa hranirea femelei, iar femela cu hranirea puilor. De aceea este important sa aveti grija de amandoi.

Odata iesiti toti din oua, verificati discret si regulat ca puii sunt hraniti si ca nu se sufoca unii pe ceilalti. Nu va speriati daca veti descoperi pui de diferite marimi. Eclozand in diferite zile, este normal sa fie diferente de marime intre acestia.

Daca femela are ai multi pui decat poate ingriji puteti muta cativa la alte cupluri de perusi care sunt in perioada de imperechere pentru a fi ingrijiti.

La 10-15 zile de la eclozare, puilor le vor aparea penele. Acesta este momentul cand le puteti schimba asternutul si le puteti verifica dezvoltarea membrelor. Cand faceti acest lucru aveti grija sa inchideti usa cuibului pentru ca femela sa nu poata intra, insa nu o tineti prea mult timp departe de puii ei. Manevrati puii cu blandete si grija, acest procedeu de curatare a cuibului si de inspectare a dezvoltarii membrelor, ajuta puii sa se acomodeze cu oamenii.

Pe la 20 de zile puii vor incepe sa iasa din cuib. acum este momentul sa le puneti la dispozitie un castronel putin adanc la baza coliviei in care sa le puneti mancare pentru a-i incuraja sa invete sa se hraneasca singuri. De asemenea adaugati si inca o adapatoare. Acum ii puteti invata sa stea pe degetul sau umarul vostru.

La sase saptamani, puii vor trebui mutati intr-o alta colivie. Penele le vor fi crescut si vor incerca sa invete sa zboare, asa ca mutarea lor intr-o colivie spatioasa ii va ajuta sa invete acest lucru.

15 comentarii

  1. De ce nu se împerechează,îi am de 4 luni se pupă se agită dar degeaba ce este de făcut , să schimb parteneri , menționez sunt la început!!!

    1. Poate sunt prea mici…cu ei tre răbdare…nu te speria și urmează procedeele de mai sus

    2. Trebuie colivia sa fie mare. Sa aibe spațiu. Atunci ei se vor împerechea și vor face oua.

  2. Buna ziua de ce nu se anperecheaza sant de aproape un an se pupa stau unu lângă altul dar nu se anperecheaza ce ar trebui sa fac sant la început?

    1. Trebuie colivia sa fie mare. Sa aibe spațiu. Atunci ei se vor împerechea și vor face oua. Si sa aibe atașat o cutie unde își vor face cuibul

  3. Perusi mei erau deja anvatati sa stea amandoi .Cand iam luat iam ales pentru ca ei doi se pupau ceoc an ceoc ei sunt adulti se anteleg foarte bine stau numai unul langa altul se joca amandoi se pupa ceoc an ceoc dar nu se amperechiaza si asi vrea vrea sa stiu de ce

    1. Ei bine…. Poate sunt tot puțin mai mici. Aceleași întrebare am și eu…. Am 2 peruși au aproape un an și nu se pupa ar trebui sa cumpăr alt mascul?

  4. Peruși mei stau în cuib dar nu fac ouă.Și nici nu i-am văzut să se împerechieze.Ce aș putea face ca perușii mei să se împerechieze?

  5. BUNA ZIUA AM CUMPARAT DOI PERUSI MASCUL SI FEMELA AU DEJA TREI LUNI DE CAND SANT LA MINE SE PUPA SE CIUGULESC DAR NU SE IMPERECHEAZA EU NU -I TIN INCHISI ZBOARA LIBERI PRIN CASA IN COLIVIE INTRA DOAR CAND MANANCA SI BEAU APA. IN ULTIMUL TIMP FEMELA IL CAM AGRESEAZA PE MASCUL IL FUGARESTE DE LA MANCARE ATI PUTEA SA- MI SPUNETI CE SE INTAMPLA? MULTUMESC

  6. Toate ouale depuse sunt infertile. Cum se procedeaza dupa eliminarea lor din cuib? Se lasa cuibul sau se da jo’s o perioada de timp?

  7. Eu am o nimfa mascul și o femela de peruș.A făcut astăzi un ou.Ei se iubesc de mult ținuse pupacesc,au amândoi peste 3ani…Oul este foarte mic,și nu sunt sigura ca e bine,pentru ca parintiii oului sunt de rase diferite…Ce as putea face ca sa știu ca e bine?

  8. Buna ziua cine mă poate să-mi spună și mie am doi peruși femela are3 de când îi la mine si masculi 2 și încă nu sa în pericheat are cuib de 1 an va rog

  9. De două zile stă în cuib doar masculul( cel puțin eu cred că este )??

  10. Bună. Am un perus baiat. A avut o fetita ,dar a murit. Avea deja cruste pe nas și îl avea îngroșat,dar nu îl plăcea pe perus prea mult.
    Ne gândim sa luam una noua ,dar mama nu vrea 2 custi cum ați spus mai sus si…. Am mai avut perusi și cred ca s-au imperecheat fără sa-i punem în custi separate. Are mai mult de un an (baiatul). Vreau sa-i iau o fetita galbena.
    Trebuie sau nu sa-i iau alta fetita?

  11. Bună dimineața, am o pereche de perusi de 3 săptămâni, dar nu se ating unul de celalalt, sunt la lumină, apa o schimb în fiecare zi,în concluzie nu se iubesc între ei,stau unul lângă celalalt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.