Perusii sunt pasari prietenoase si sunt extraordinare ca animal de companie pentru toti iubitorii de pasari. Si cu toate acestea, aducerea unuia acasa inseamna ca devine un membru al familiei cu care va fi nevoie sa te joci, sa socializezi zi de zi, pe langa nevoile de baza pe care trebuie sa i le indeplinesti.
Mai jos am creat o lista cu cateva aspecte de luat in vedere inainte de a te angaja intr-o astfel de relatie:
Compatibilitate
- Durata de viata. Un perus are o durata de viata cuprinsa intre 15 si 20 de ani. Prin urmare, trebuie sa cantaresti bine situatia, mai ales daca in viitorul tau apropiat ai de gand sa faci schimbari de trai sau ai stabilite calatorii;
- Personalitate puternica. Desi personalitatile variaza de la pasare la pasare, cele doua caracteristici definitorii ale acestor pasari sunt date de faptul ca sunt sociabile si ca sunt incapatanate. Cand este lasat afara din cusca, va cauta sa socializeze direct cu tine, va ciuguli tot ce gaseste prin casa si de asemenea isi va face nevoile peste tot prin casa. Cum nu se pot dresa, curatenia iti poate ocupa o foarte buna parte din ingrijirea perusului;
- Nivelul de zgomot. Nu se intampla toata ziua, insa la anumite intervale, perusul, va emite diferite sunete minute la rand care pot sa creeze probleme, mai ales daca exista un bebelus in casa;
- Timp dedicat perusului. Perusii sunt foarte sociabili si prietenosi si depind foarte mult de tine si de programul pe care il vei stabili. De asemenea, luati in considerare posibilitatea achizitionarii unui alt perus, mai ales daca nu este nimeni in casa o buna perioada de timp sa socializeze cu el.
Mediul inconjurator perusului
- Sensibilitate. Perusii sunt foarte sensibili, se streseaza foarte usor, iar cand se intampla acest lucru se pot rani singuri si le slabeste sistemul imunitar. Prin urmare, un mediu inconjurator galagios, cu copii mici, poate face, mentinerea unui perus sanatos, dificila. De asemenea, daca aveti si alte animale de companie precum pisici, serpi etc., trebuie sa va asigurati ca nu ajung sub nicio forma la perus.
- Spatiul. Acesta este un alt lucru de care trebuie sa va ingrijiti. Cu cat mai mare cu atat mai fericit va fi perusul tau.
Costuri
- Costuri regulate. Pe langa costurile initiale, colivie, jucarii, os de sepie, recipiente apa, seminte, suplimente, gustari, etc., se adauga costurile lunare pentru inlocuirea acestora. Nu sunt cheltuieli mari insa trebuie luate in considerare.
- Vizite la veterinar. Pe langa cheltuielile de mai sus, se adauga vizitele la veterinar care pot fi, fie planificate, cum sunt vizitele anuale care sunt obligatorii chiar si daca perusul pare sanatos, fie neplanificate, cauzate de boli neprevazute.