Am primit o noua cerere in cadrul sectiunii cere un articol despre animale de companie, asadar astazi o sa incepem sa vorbim despre chinchille, totusi discutia despre chinchille se va intinde pe mai mult articole, deoarece cererea din partea Alexandrei suna asa: „Buna ziua. As dori sa scrieti daca se poate un articol despre chinchille. Despre alimentatia lor, despre custile in care trebuie sa stea si despre imperecherea lor. Multumesc anticipat!”. Astazi o sa vorbesc despre cresterea chinchillelor ca si animale de companie, urmand ca in urmatoarele articole sa vorbesc si despre restul cerintelor facute de Alexandra.

Descriere generala a chinchillei

Chinchilla
Chinchilla

Chinchilla face parte din categoria rozatoarelor mici. Aceasta este foarte asemanatoare cu veveritele, deoarece aceasta are o coada stufoasa, iar labutele din fata sunt ceva mai scurte decat cele din spate. Labutele din fata la chinchilla au 5 degetele pe cand cele din spate au doar 4 degetele.

Chinchilla a devenit in ultima vreme destul de des intalnita ca si animal de companie, asta in special datorita faptului ca este un animal foarte curat, care nu emana mirosuri specifice, iar hrana nu este una care sa faca prea mare mizerie, aceasta hranindu-se cu furaje vegetale. Mai exact cu lucerna, si pelete speciale ce se gasesc in petshop-uri

Chinchilla isi are originile in zone precum Bolivia, Chile, Peru, Anzii sud-americani, acolo traieste la altitudini de 2500 metrii, in zone pietroase cu vegetatie putina.

Durata de viata este una foarte mare pentru un animal de companie, aceasta este asemantoarea cu cea a cainilor si anume de 10-15 ani. Chinchillele ating la maturitate o grutate cuprinsa intre 500 si 600 grame.

Chinchillele au cea mai mare activitate pe timpul noptii, totusi ele pot sa aibe si ziua momente de activitate. Nu trebuie sa fie un motiv de speriat activitatea lor nocturna, deoarece ele sunt animale linistite si nu sunt galagioase.

Caracteristicile unei chinchille sunt: rapiditate, agilitate, curiozitatea dar si energia sporita.

Un lucru extrem de important este ca chinchillele nu au paraziti externi. Acestea au o blana foarte deaza, iar un fir de par este de 20 ori mai fin decat un fir de par uman.

Specii de chinchilla

Exista 3 specii de chincilla, acestea sunt:

  • Chinchilla langiera
  • Chinchilla brevicaudata
  • Chinchilla regala
Iar din aceste specii, cea mai raspandita este prima, si anume chinchilla langiera.

Amenajarea custii pentru chinchilla

Cusca chinchillei trebuie sa fie pusa intr-un loc curat, unde temperatura sa fie cuprinsa intre 14 si 20 grade C.  Cusca chincillei trebuie sa fie metalica si sa-i ofere acesteia spatiu, deoarece asa cum am precizat sunt firi extrem de energice. Partea de jos a custii este recomandat sa aibe o tavita ce poate fi scoasa pentru o curatare mai buna si mai rapida.

In cusca trebuie sa pui o cutie cu nisip, deoarece chinchilla face baie in acest nisip pentru a-si indeparta excesul de sebum. Cutia trebuie pusa de cel putin 2 ori pe saptamana si tinuta cate 20-30 minute.

Sper ca informatiile prezentate aici sa va fie de ajutor, iar in curand o sa postez detaliat despre modul de reproducere, alimentatie, si amenajarea custii pentru chinchille. Daca ai intrebari nu ezita sa lasi un comentariu sau un mesaj pe forum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.