Hrana pe care o dati cainelui dumneavoastra trebuie sa ii asigure cantitatea de energie, sa contina cantitatile necesare de proteine, grasime, carbohidrati, fibre, minerale si vitamine.

        Necesitatile alimentare de minerale si vitamine pentru un caine au anumite variabilitati pe parcusul vietii lui, fiind determinate de factori cum ar fi varsta, conditiile de mediu, activitatea, starea de sanatate. Exista variatii mari in necesitatea de vitamine sin in functie de rasa acestora.

        Daca este cazul sozele si momentul in care trebuie administrate suplimente cu vitamine trebuiesc stabilite de catre medicul veterinar.

          Nu trebuie sa uitam nici rolul apei din dieta cainelui, apa indeplinind multe functii vitale in corp.

vitamine
Vitamine

        Cu totii am auzit de vitamine, si stim ca sunt foarte necesare pentru functionarea corespunzatoare a corpului uman, dar si animalele au nevoie de vitamine. Vitaminele sunt substante organice complexe, indispensabile vietii, care se gasesc in alimente iar in empoca moderna se pot fabrica si sintetic, acestea au un rol vital in mentinerea proceselor celulare vitale. Vitaminele se impart in doua categorii principale, in functie de solubilitatea acestora:*vitaminele hidrosolubile*si*vitaminele liposolubile.

        Vitaminele liposolubile*(adica sunt solubile in grasimi) sunt vitaminele A (retinol), E (tocoferol), D (calciferol)si K (vitamina antihemoragica), iar vitaminele hidrosolubile (adica solubile in apa) sunt vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B6 (piridoxina), vitamina B9 (acidul folic),*B12 (cobalamina), acidul pantotenic, colina,niacina (vit. PP), biotina (vit. B7), *inozitolul, vitamina C.

        Vitaminele liposolubile sunt absorbite prin alte procese decat cele hidrosolubile. Vitaminele liposolubile au nevoie de prezenta sarurilor biliare si a lipidelor pentru a forma compusi care sunt absorbiti pasiv, de obicei la nivelul duodenului si ileonului, si apoi sunt transportati la nivelul ficatului si apoi la celule. In schimb vitaminele hidrosolubilesunt transportate activ pana la celule, existand unele vitamine care au nevoie de un anumit factor de transport, numit factor intrinsec.

        Hipovitaminoza A* are urmatoarele manifestari: cainii tineri se dezvolta defectuos, oasele se deformeaza si pot comprima tesuturile invecinate, determinand aparitia tulburarilor nervoase, epiteliile se hipercheratinizeaza, se exfoliaza si ulcereaza.

        Hipervitaminoza A este determinata de administrarea in exces a vitaminei A si poate produce hemoragii intestinale si pulmonare si degenerari ale tesutului hepatic si renal. *In urma hipovitaminozei A apare reducerea acuitatii vizuale la lumina crepusculara.

        Hipervitaminoza D* determina hipercalcemie, hiperfosforemie, anorexie, constipatie, prurit, agitatie, migrarea sarurilor fosfocalcice in rinichi, miocard, articulatii unde, prin depunere, determina insuficiente.

        Hipovitaminoza D* determina la tineret aparitia rahitismului cu hipocalcemie, hipofosforemie, dezvoltarea anormala a oaselor membrelor, a coastelor, sternului, intarzie atat aparitia dintilor, cat si schimbarea dentitiei de lapte. La cainii adulti, carenta in vitamina D determina aparitia osteomalaciei, manifestata prin deformarea oaselor, durere la deplasare; secundar, pot aparea deformarile osoase, pareze, paralizii, tetanii, scaderea tonusului muscular.

         In *hipovitaminoza E* apar distrofii musculare si hepatice.

        In *hipovitaminoza K* (in cazul prezentei antivitaminelor K in hrana, afectiunilor hepatice si biliare) apar hemoragii, din cauza lipsei sau intarzierii coagularii.

        Hipervitaminoza K* nu este cunoscuta, deoarece excesul de vitamina K se elimina foarte usor prin urina, fecale sau lapte.

        In *hipovitaminoza B2* dezvoltarea este incetinita, apar afectiuni ale pielii, opacifierea corneei si a cristalinului.

2 comentarii

  1. Daca tot se vorbeste de vitamine tineti cont de un lucru: in cazul cainilor (la fel ca si in cazul oamenilor de altfel) daca deficitul de vitamine este destul de periculos, administrarea vitaminelor in exces este si mai periculoasa. Acelasi lucru il pot spune si despre excesul de calciu care se va depune pe articulatii (Atentie! Calciu in exces nu se elimina prin urina la fel ca majoritatea vitaminelor in exces).

    Aveti grija cand va hraniti cainii cu hrana super premium (orijen, acana, royal canin) si le administrati si vitamine. In general hrana super premium contine cam tot ceea ce cainele are nevoie de vitamine si minerale, iar daca totusi doriti sa ii dati si vitamine administratii-le in doza minima recomandata de producator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.