Toate mamiferele experimenteaza perioada de calduri, iar catelele nu fac exceptie. Acesta este semn ca femela este matura si pregatita pentru a se reproduce. In general, majoritatea cainilor ating acest prag in jurul varstei de 6 luni, insa acest lucru poate varia in functie de rasa; de exemplu, cainii de talie mica intra in aceasta perioada mai devreme.

Cat dureaza aceasta perioada? Ce schimbari sufera femela?

In general, ciclul de calduri dureaza aproximativ 3 saptamani, timp in care vulva femelei se umfla si incepe sa aiba scurgeri de culoare rosie cu un miros specific, va urina mai des si va dezvolta un obicei de a-si marca teritoriul. Femela va fi agitata, se va plimba de colo-colo, se va vaita si gafai, si daca nu ii este permis sa se reproduca acestea se vor intensifica, toata situatia devenind frustranta atat pentru ea cat si pentru dvs. Daca nu doriti ca aceasta sa se imperecheze, cel mai indicat ar fi sa o castrati, ceea ce va fi mai sanatos pentru ea, dar si pentru sanatatea dvs. mintala.

Atentie! In aceasta perioada elibereaza feromoni care vor atata cainii din vecinatate. De aceeaeste indicat sa tineti femela in casa pentru a evita o sarcina nedorita, dar si pentru a o proteja de cainii care tind sa devina agresivi pe langa o femela in calduri.

Ce fac daca am si alte animale de companie?

In aceasta perioada, femelele pot da dovada de un comportament mai agresiv, vor impinge celelalte animale, le vor calari, in principiu vor cauta sa le domine. Insa aceasta este o problema temporara ce va trece odata cu ciclul de calduri. Prin urmare, separatia de celelalte animale este o idee buna, dar daca nu aveti cum sa faceti acest lucru puteti sa ii lasati impreuna, sa isi rezolve problemele, sa gaseasca singuri o modalitate de convietuire, iar dvs. sa ii observati cu atentie.

Cum o ingrijesc in aceasta perioada?

  • Nu o lasati niciodata afara nesupravegheata;
  • Nu faceti plimbari fara lesa;
  • Acordati-i mai multa atentie, jucati-va cu ea, periati-o, plimbati-o, iubiti-o mai mult decat de obicei, ceea ce o va calma si o va ajuta sa treaca mai usor de aceasta perioada;
  • In functie de starea ei, aveti grija sa se odihneasca sau sa o angajati in activitati care sa o calmeze in perioadele agitate;
  • Adaugati ulei de menta pe varful cozii, ceea ce va masca mirosul feromonilor eliberati de ea, tinand cainii de la distanta departe de ea, astfel plimbarile vor fi mai relaxante atat pentru ea, cat si pentru dvs. (daca sunt caini in apropierea ei aceasta metoda nu va functiona). Uleiul de menta nu este daunator pentru pielea animalului dvs., si este de asemenea foarte bun pentru a tine si puricii deoparte;
  • Folositi chiloti speciali pentru catei care va vor tine canapelele si covoarele curate in aceasta perioada.

Aceasta perioada poate fi una dificila atat pentru dvs. cat si pentru animalul dvs., iar daca nu planuiti sa o lasati sa se reproduca, castrati-o, evitand astfel o multime de probleme ce s-ar putea ivi. Nu bagati in seama mitul care se vehiculeaza in jurul acestei perioade, cum ca este bine sa ii permiti sa aiba o prima sarcina inainte de a o castra. De fapt, pentru catelusele prea tinere sau prea batrane, acest lucru le poate cauza destul de multe probleme.

 

Un comentariu

  1. Buna ziua. Am o bishonita de aproape 3 ani. A avut 2 nasteri. Din care am pastrat 1 de la prima nastere si inca unul de la a 2a.Dar astazi de dimineata, verificandu-i…i-am gasit impreunati. Cu baiatul ei de 1 an jumate. Nu mai doresc pui, cu atat mai putin cu propriul ei fiu. Vreau sa o sterilizez dar nu imi permit financiar. Am inteles ca ii pot da ENZA PROST 2 /zi timp de 4 zile. Exista ceva accesibil ca pret pt a opri o eventuala sarcina nedorita? Va multumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.