Cred ca multi din cei ce detin un acvariu cu pesti exotici se intreaba cum pot mentine sanatatea acestora. Acest lucru nu este greu de facut dar implica activitati repetate pentru a asigura o buna conditie de viata a acestor animale de companie.

In cele ce urmeaza am sa incerc sa va prezint masurile necesare ce trebuiesc luate pentru a avea pesti sanatosi si un acvariu sanatos.

Mentinerea apei din acvariu curata.

Acvariu cu pesti
Acvariu cu pesti

Calitatea apei este unul din pricipalele  aspecte ce influenteaza sanatatea pestilor. In general apa nu trebuie schimbata, ci doar completata. Totusi pentru a ajunge la acest lucru este foarte importanta pregatirea acvariului inainte de popularea cu pesti. Apa din acvariu trebuie sa aibe un pH ideal pentru rasele de pesti ce vrei sa le deti. Completarea cu apa se poate face periodic la 1-2 saptamani. La fiecare completare cu apa este foarte important ca sa monitorizezi pH-ul acesteia, sa vezi daca au fost produse schimbari majore. Pentru a putea regla pH-ul te poti folosi de doua lucruri si anume de pietre pentru a-l creste si lemne sau plante pentru scaderea acestuia. Asa cum am precizat pentru fiecare categorie de pesti exista un anumit pH recomandat, asa ca informativa inainte sa modificati pH-ul.

Temperatura din acvariu

Temperatura apei din acvariu trebuie sa fie constanta, daca aceasta nu este constanta atunci exista riscul ca din cauza stresului provocat de schimarile de temperatura pestii sa se imbolnaveasca si chiar sa moara. Pentru a avea o temperatura constanta este recomandat sa aveti in interiorul acvariului un incalzitor special, dar si un termometru pentru a o putea supraveghe. Este bine sa verificati temperatura zilnic, pentru a nu avea surprize neplacute.

Hrana este imporntanta si ea in mentinerea sanatatii.

Foloseste intotdeauna hrana din petshop-uri, unde exista mancare speciala pentru pesti exotici. Este recomandat ca pestii sa fie hraniti zilnic de aproximativ 2-3 ori. Mai important de atat este ca ei sa fie hraniti aproximativ la aceleasi ore. Hrana oferita trebuie sa fie intr-o cantitate mica, atat cat ei sa o consume in 1-2 minute. Daca se ofera prea multa mancare atunci aceasta se va depune pe fundul acvariului si apoi ar murdarii apa.

Exista doar cateva substante bune pentru pesti

Atunci cand se doreste curatarea acvariului, aceasta nu tebuie facuta cu produse din comert, deoarece risti sa omori pestii. Este ideal ca in apa din acvariu sa nu existe alte substante in afara de apa curata dar si de tiosulfat de sodiu (acesta este util pentru neutralizarea clorului din apa), filtre cu carbune sau sare (in caz ca pestii au nevoie de un anumit grad de salinitate).

Ai grija cand selectezi tipurile de pesti

Exista posibilitatea ca anumite specii de pesti sa nu se inteleaga cu altele si sa se atace reciproc. Asa ca ai mare grija ce tipuri de pesti pui impreuna in acelasi acvariu. Si, in nici un caz sa nu pui pesti rapitori langa pesti normali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.