30 de minute pe saptamana acordate curateniei acvariului va pot scuti de probleme serioase si de cheltuieli costisitoare.
Cel mai important factor de luat in considerare este functionalitatea acvariului. Atata timp cat totul functioneaza cum trebuie (pompe, filtre, etc.) iar pestii sunt sanatosi, cele 30 de minute de mentenanta se vor rezuma la verificarea catorva parametri precum pH-ul.
Schimbarea apei din acvariu se face o data la 2 saptamani, si in majoritatea cazurilor, inlocuirea a 10-15% din volumul acestuia este suficient. De asemenea verificati parametrii, atat ai apei ramase in acvariu, cat si cei ai apei pe care o adaugati in acesta. In general, apa de la chiuveta contine fie clor, fie cloramina (clor+amoniac). Clorul se va evapora relativ repede daca tineti apa intr-o galeata fara capac timp de 24 de ore inainte de introducere in acvariu. Cloramina, pe de alta parte, nu se evapora. Puteti folosi substante care neutralizeaza clorul din ambele cazuri insa amoniacul din cloramina va ramane. Acesta va fi descompus de un anume tip de bacterii din acvariu, dar ar putea dura ceva mai mult decat pot suporta pestii. Alte elemente prezente in apa de la retea sunt fierul, fosfatul si alte metale grele. Apa de fantana este de obicei mai dura decat cea de la retea, insa este fara clor ori cloramina.
In concluzie, verificati parametrii apei regulat. Parametrii vitali sunt pH-ul, nitratii, nitritii, duritatea, salinitatea (in cazul acvariilor marine).
- pH-ul intre 6.5 – 7.5 este perfect pentru majoritatea speciilor de pesti;
- duritatea este indicatorul unui pH stabil. Trebuie tinuta sub observatie daca scade la 0,08%, si trebuie luate masuri daca scade sub aceasta valoare. Jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu la 25 de litri de apa ar trebui sa fie suficienta pentru a creste valoarea cu 0,00178%;
- nitritii nu ar trebui sa fie detectabili, insa daca sunt, verificati si nivelul de amoniac din apa;
- nitratii trebuie tinuti sub 0,001% in cazul apei dulci si 0.0005% in cazul apei de mare.
Verificarea filtrelor este de asemenea foarte importanta. Acestea trebuie schimbate o data la 4 saptamani, dar acest aspect depinde de numarul de pesti, la un acvariu mai plin perioada de schimb este mai scurta.
Mentenanta
Zilnic:
- Verificati ca echipamentul functioneaza corect;
- Observati pestii in timpul hranirii. Schimbarile de comportament sunt un indicator bun al unor potentiale probleme;
Saptamanal:
- Numarati pestii. In cazul in care sunt pesti care au murit acestia trebuie indepartati rapid, deoarece, mai ales in cazul speciilor mici, se pot descompune rapid rezultand in cresterea nivelului de amoniac si nitriti.
O data la doua saptamani:
- Verificati parametrii apei;
- Scimbati 10-15% din volumul apei;
- Aspirati pietrisul;
- Curatati peretii acvariului;
- Curatati cartusurile filtrelor.
O data pe luna:
- Schimbati filtrele, cartusurile, etc.;
- Inspectati tuburile, legaturile, aerisitoarele, etc.;
- Verificati valabilitatea produselor pe care le folositi.