Adoptarea unei pisici pentru prima oara poate fi o experienta incitanta si plina de emotii. Poate ca te gandeai de ceva vreme sa adopti o pisica, sau pur si simplu s-a intamplat, indiferent de circumstante, prima luna cu noua ta pisica va fi una plina de schimbari si acomodari.
Daca planuiesti de ceva vreme sa aduci in casa ta o pisica, atunci este bine sa te pregatesti pentru acel moment cumparand tot ce este necesar pentru cresterea si ingrijirea acesteia. Plasarea lor prin casa poate ajuta la acomodarea treptata cu ideea ca in curand va fi si un animal care se va folosi de acele lucruri. De asemenea, daca aveti deja un animal, aveti grija sa pozitionati separat pentru inceput castronelul, locul de dormit si litiera pentru a face acomodarea cat mai prietenoasa posibil. Nu faceti economie de lucruri, gandindu-va ca vor imparti castronelul de mancare sau locul de dormit, deoarece va puteti trezi cu niste surprize destul de neplacute.
De asemenea, pregatiti o camera mica unde puteti lasa puiul de pisica pe timpul noptii pana ce acesta se obisnuieste cu casa voastra, si pana ce animalele pe care le aveti deja il accepta ca fiind parte din familie.
Prima zi
Prima zi va fi plina de emotii, insa aveti grija sa nu il sufocati cu prea multa atentie, cel putin pana se aclimatizeaza cu noul sau mediu. Lasati-l sa exploreze in timp ce voi stati pe podea, supraveghindu-l. Daca aveti alte animale, permiteti-le sa il miroasa sau sa se apropie de puiut doar cand este la voi in brate, asigurandu-va ca este in siguranta tot timpul.
Aratati-i unde sunt locurile pentru mancat si respectiv litiera, creati o rutina si nu le schimbati pozitia des pentru ca puiul sa invete unde trebuie facute cele doua lucruri.
Oferiti-i spatiu, daca vrea sa doarma lasati-l sa doarma; si lasati cusca in care l-ati adus acasa prin apropierea lui in caz ca doreste sa se ascunda intr-un loc familiar.
10 zile
Dupa cateva zile, puiul va incepe sa exploreze noua lui casa, se va fi invatat cu locurile unde mananca, bea apa si isi face nevoile. Isi va alege, poate, si un loc preferat de dormit si va incepe sa se imprieteneasca cu celelalte animale, daca exista. Este important sa fie supravegheat in aceasta perioada, sa va asigurati ca mananca si bea apa suficienta, iar litiera verificata frecvent pentru a vedea daca sunt probleme (paraziti, sange, etc.). De asemenea, este perioada cand ar trebui sa ii faceti prima programare la veterinar.
Acum puteti sa va ganditi si la o zgarda daca doriti ca acesta sa poarte una. Aveti in vedere sa fie una care este pe masura puiului altfel va fi incomoda pentru acesta si o va refuza. Puteti de asemenea sa adaugati si cateva date de identificare pe zgarda, in eventualitatea in care se va pierde daca nu este o pisica ce va fi tinuta strict in casa, sau puteti avea in vedere microciparea care poate fi facuta de un veterinar pentru a-l gasi mai repede in cazuri mai nefericite.
30 zile
La sfarsitul primei luni, pisoiasul vostru ar trebui sa manance, sa bea, sa foloseasca litiera in mod normal. Ar trebui sa fie deja obisnuit cu noua casa, iar jucariile si alte lucruri menite pentru el ce pana acum le-a ignorat, ar trebui sa fie explorate intens.
Ar trebui sa aiba mai mult curaj, insa daca observati vreun comportament care nu este pe placul vostru aveti grija sa nu le treceti cu vederea. De exemplu isi ascute gherutele pe canapea, sau se joaca in locuri unde nu ar trebui. Asigurati-va ca ii oferiti un loc unde poate face aceste lucruri fara sa cauzeze probleme, si oferiti-i recompense de cate ori se foloseste de ele. Iarba matei este un alt truc. Imprastiati un pic din aceasta in locurile unde doriti ca puiul de pisica sa se joace sau sa doarma.
Primul control la veterinar trebuie sa fi fost facut, vaccinurile sa fie la zi, analizele fecale de asemenea. Daca din oarece motive, vaccinurile nu s-au putut face, este indicat sa tineti animalul in casa doarece poate contracta de la alte animale diferite boli ce va pot cauza probleme. Notati in calendar datile cand a fost deparazitat, vaccinat, etc., pentru a avea o evidenta clara a acestora, sa nu ratati vreuna din aceste proceduri care va mentin animalul sanatos.
Nu va panicati daca au trecut cele 30 de zile iar pisica voastra nu se intelege cu un alt animal din casa. Uneori este nevoie de mai multa vreme pentru a se crea legaturi de prietenie sau macar un grad de toleranta intre animale.