Foarte multe persoane sunt impresionate de cainii din aceasta rasa datorita numeroaselor lor calitati. De asemenea exista si foarte multe persoane care prefera sa faca ocol prin parc atunci cand vad un Pitbull cu stapanul sau. Bineinteles, cei din categoria a doua nu au avut niciodata contact cu aceasta rasa, iar imaginea si parerea care o au despre ea este in mare parte imprimata de mass-media. Nu odata mi s-a intamplat sa vad reportaje ale unor televiziuni renumite din Romania in care un caine care se juca era catalogat drept un animal deosebit de periculos.

Pitbull
Pitbull

Lasand la o parte competenta jurnalistilor si revenind la rasa pitbull, haideti sa dezbatem 3 dintre cele mai frecvente mituri in legatura cu aceasta rasa:

1. Un Pitbull cu tendinte agresive la animale este periculos pentru om. Daca intram putin in istoria rasei Pitbull, vom afla la acea vreme crescatorii puneau un mare accent pe agresivitatea fata de alti caini. Datorita fortei lor, au fi putut deveni foarte usor un pericol pentru om asa ca orice tendinta agresiva fata de oameni a fost pedepsita cu moartea. In timp au fost gradul de agresivitatea fata de oameni a fost redus atat de mult incat la un moment dat acestia au fost denumiti „nanny dogs„, datorita dragostei si loitalitatii lor fata de oameni. In zilele noastre au ramas aceiasi caini iubitori, loiali si curajosi insa din pacate toleranta lor fata de alte animale este destul de scazuta. Acest lucru se poate remedia la varste fragede printr-o socializare corespunzatoare. In concluzie tendintele agresive ale unui Pitbull fata de alte animale nu au absolut nici o legatura cu oamenii.

2. Cand ajung la maturitate creierul li se dezvolta foarte mult astfel incat nu le mai incape in cutia craniana si innebunesc. Fiind administrator pe forumul Pitbull Romania am auzit chestia asta de atatea ori incat mi s-a acrit. Sa lasam la o parte alte lucruri si sa gandim logic: daca unui caine, fie el Pitbull sau orice alta rasa, sau de ce nu unui animal oarecare i-ar creste creierul in asa fel incat sa nu-i mai incapa in cutia craniana, acesta nu ar muri?

3. Un Pitbull cu cicatrici a fost folosit la lupte. Acesta nu este in totalitate un mit deoarece din nefericire o parte din ei chiar raman cu cicatrici in urma luptelor insa exista mult mai multe motive pentru care un caine poate avea cicatrici. Pitbullii fiind foarte curajosi si toleranti la durere se pot alege foarte usor cu zgarieturi si cicatrici in urma plimbarilor prin padure (au prostul obicei sa nu ocoleasca prea des tufisurile). De asemenea aceasta rasa este predispusa la boli de piele in urma carora pot ramane cicatrici. Sa nu mai vorbim de faptul ca zgarda de forta lasa de foarte multe ori cicatrici destul de urate. In concluzie daca un caine are cicatrici nu inseamna neaparat ca a fost folosit la lupte.

In cazul in care ati ajuns aici pentru ca doriti sa va cumparati un pitbull si faceati sapaturi in legatura cu acasta rasa, continuati sa va documentati cu atentie in ceea ce priveste miturile, realitatile si necesitatile unui caine din aceasta rasa. Sunt niste caini speciali care au nevoi speciale si cel mai important acesti caini nu sunt pentru oricine, deci asigurati-va este rasa potrivita pentru dumneavoastra.

3 comentarii

  1. Foarte bine punctate anumite lucruri de care administrator aici,si eu am un red nose ( daca intri pe fb o sa-l vezi acolo ) e pui,abea are 1 an si 1 luna si este foarte sociabil cu orice om sau caine,ataca numai la comanda si niciodata de capul lui,el fiind crescut in mare parte printre alti masculi de pitbull acest lucru a dovedit faptul ca printr-un antrenament corect si printr-o buna socializare am reusit sa ii elimin agresivitatea necontrolata de la o varsta frageda. 🙂

  2. Este adevarat ca pitbulli de o culoare mai deschisa ( alb, maro ) sunt predispusi la boli de piele ?

  3. Eu an o catea pitbull pe care o cheama Zara,si sunt foarte mandru de ea
    mereu cand face ceva bun o rasplatesc cu un biscuite pentru caini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.