Veverita masoara intre 19 si 24 de centimentri, iar coada intre 15 si 20. Veveritele sunt specii antice, si din fericire, nu sunt pe cale de disparitie ca alte animalute de genu.
In ziua de azi, veveritele traiesc pe toate cele 5 continente. In general, nu au nicio problema sa se afiseze in fata oamenilor si accepta mancare de la acestia. Veverita rosie este destul de sociabila si simpatica si poate fi vazuta in parcuri si gradini.
Apa pentru veverite este ceva vital (ca si pentru oameni de altfel), tocmai de aceea traiesc aproape de apa (rauri, parauri, izvoare, etc). Veverita este un animal activ pe tot parcursul unui an deoarece nu hiberneaza.

Veverita rosie
Veverita rosie

        Este populara, agila si isi dezvolta modul de viata in copaci. Veveritele care traiesc in locuri nepopulate, nefiind obisnuite cu zgomote, la cel mai mic “pâs”, fug. Ele sunt foarte rapide deoarece sunt inzestrate cu niste unghii puternice, care, le ajuta sa curete alunele si alte alimente. Numele de “veverite rosii”, provine de la culoarea lor, care, in iarna devine mai inchisa, iar vara, devine mai deschisa. Coada le permite sa-si sustina miscarile efectuate prin copaci si sa se echilibreze. Veveritele nu detin numai un cuib, ci mai multe (pe raze de 200 – 300 de metri). Unele cuiburi fiind pentru pui, iar altele pentru provizii. Masculii si le marcheaza/delimiteaza cu urina sau alte marci teritorialiste. Femelele de obicei nasc de 2 ori pe an, intre 2 si 4 pui.

        In general, veveritele se hranesc cu fructe seci si seminte, dar cel mai mult cu nucile de pin (au nevoie de aproximativ 3 minute pentru a decoji o nuca). De asemenea, in cele mai “rele” cazuri, se hranesc si cu ciuperci, muguri, licheni, oua si chiar si cu pasarile aflate pe crengile copacilor. Veveritele au un vaz extrem de bun si conditia lor fizica este incredibila. Agilitatea si precizia lor le permite sa vaneze pasari (cum am specificat mai sus), putand sa faca salturi de pana la 5 metri.

4 comentarii

  1. Author

    Stai linistita ca asa cum sunt ele pradatori ajung si ele hrana pentru alte animale… este natural sa fie asa… De exemplu aveam o pisica care nu suporta veveritele le ataca zilnic…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.