Climatul in care trebuie tinuta o tarantula
In articolul ce urmeaza am sa-ti vorbesc despre conditiile pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a creste o tarantula intr-un mod sanatos.
In primul rand am sa vorbesc despre climatul ce trebuie asigurat unei tarantule. Temperatura care trebuie asigurata majoritatii tarantulelor este cuprinsa intre 21 si 29 grade Celsius, insa fiecare tip de tarantula are nevoie de temperatura si umiditate specifica, asa ca fi atent si documenteaza in mod specific pentru tipul de tarantula pe care il deti. O temperatura mai ridicata face ca tarantula sa aibe un metabolism accelerat, aceasta va dori sa manace din ce in ce mai des si va creste mult mai rapid. Temperatura ridicata poate duce la deshidratare, in concluzie trebuie sa ti sub o supraveghere mai stricta conditiile din terariu. Daca ai o tarantula ce necesita o umiditate moderata spre mare, atunci poti regla umiditatea tinand substratul partial umed spre foarte umed. Atentie, daca folosesti un bec (pentru caldura sau doar pentru a putea viziona tarantula mai bine) trebuie sa supraveghezi nivelul umiditatii mai indeaproape, deoarece becurile usuca incaperea. Daca in casa aveti o temperatura cat de cat constanta iar noaptea aceasta nu scade sub 20 grade este recomandat sa inchideti becul. Totusi exista unele specii de tarantule si anume cele de desert, pentru care este chiar recomandat ca temperatura noaptea sa scada sub 10 grade Celsius, asta pentru a imita cat mai bine mediul lor natural.
Cum se manuieste o tarantula?
Inainte de toate este recomandat sa stii ca toate tarantulele sunt veninoase si pot musca, mai ales ca aceste animale nu sunt imblanzite si deci sunt si imprevizibile.
Desi exista specii de tarantule care sunt recunoscute ca fiind docile si deci pot fi manuite de oameni fara prea mari probleme, nu este recomandat „sa ne jucam cu ele”, asta dintr-un motiv destul de simplu, exista un risc major de accidentare a tarantulei. Daca de exemplu scapam tarantula din mana si cade, acest lucru ii poate cauza leziuni interne, dar si sangerari, iar in unele cazuri moartea animalului, asa ca ai mare grija cand manuiesti o tarantula.
Naparlirea tarantulelor
In general inainte de naparlile, tarantulele refuza mancarea cu cel putin o saptamana inaintea naparlirii. Este foarte important sa indepartezi orice prada care nu a fost mancata in primele 24 de ore de la introducerea in terariu. Daca in timpul naparlirii exista prada vie alaturi de tarantula in terariu, aceasta induce stres pentru tarantula si in unele cazuri chiar moartea, datorita faptului ca in timpul naparlirii, tarantulele sunt foarte vulnerabile. Deci daca tarantula incepe sa refuze mancarea nu inceraca sa o fortezi si nu lasa hrana vie cu ea in terariu. In timpul naparlirii nivelul de umiditate nu trebuie neglijat. In timpul procesului de naparlire, vei observa ca tarantula este intoarsa cu picioarele in sus, nu ai nici un motiv sa te sperii crezand ca este moarta, asa se desfasoara procesul de naparlire la tarantule.
Atentie, dupa naparlire tarantula este la fel de vulnerabila ca si in timpul naparlirii, asa ca NU TREBUIE sa o deranjezi si nici sa o hranesti minim in primele 3 zile dupa terminarea naparlirii.