In primul si in primul rand trebuie sa stiti ca exista mai multe tipuri de iguane, defapt mai multe tipuri de soparle exotice. Iguana asa cum o stim noi este o soparla exotica si se mai numeste si iguana verde. Din soparlele exotice cunoscute putem aminti de agama, bazilisc sau gecko, de mentionat ca ele au cerinte de crestere si ingrijire diferite fata de iguana verde.

 

Cerinte pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand vrei sa cresti o iguana.

        Iguanele, fiind animale exotice, au nevoie sa li se asigure conditii de viata similare cu mediul lor natural chiar daca iguanele pe care le cumparam noi din petshop-uri sau de la resseleri autorizati sunt nascute in captivitate.

terariu iguane
Terariu pentru iguane

        Lacasul potrivit pentru o iguana este numit terariu. Terariul reprezinta un acvariu care este amenajat in interior potrivit pentru cresterea unei iguane, sau a altor animale de uscat. Terariul poate fi cumparat dintr-un petshop sau poate fi facut chiar de dumneavoastra, el poate fi facut din sticla sau materiale plastice. Pentru iguane, acestea fiind animale arboricole, este necesar ca in terariu sa se gaseasca crengi, pe care iguanele sa se poata catara. Terariul trebuie prevazut cu sursa de lumina si caldura (30 grade celsius), este recomandat sa ii cumparati iguanei si o lampa UV, pe care sa o pozitionati deasupra terariului rolul acesteia este de a imita razele naturale ale soarelui si prin asta ajuta iguana sa asimileze calciu si vitamina D3, care ii sunt extrem de esentiale.

 

Cat de mare poate creste o iguana?

O iguana poate atinge la maturitate la o dimensiune de maxim 1.5 metrii. Cea mai mare parte din aceasta lungime o reprezinta coada, care este foarte lunga si subtire. O iguana matura nu ajunge sa aiba o greutate foarte mare, din contra ele sunt foarte usoare astfel incat pot fi tinute pe umar fara nici un fel de problema.

De unde cumpar o iguana? Si cat costa?

iguana verde
Iguana verde

        Iguanele pot fi achizitionate cu preturi incepand de la 150 de lei pana la cateva mii de lei. Iguanele pot fi achizitionate din petshop-uri unde pretul iguanelor poate fi destul de ridicat sau pot fi achizitionate ceva mai ieftin de la un reseller autorizat. Iguana achizitionata trebuie sa fie una reprodusa in captivitate (asta pentru a nu exista probleme de acomodare ale iguanei cu clima noastra plus ca ar fi salbatica sau de natura legala ), indiferent de unde o achizitionati iguana trebuie sa aiba un cod CITIES si un certificat de provenienta.

 

 

Alimentatia unei iguane

Iguana verde este o soparla ierbivoara, aceasta se hraneste cu legume si frute, dar si petale de flori, frunze de papadie sau alte verdeturi. Iguanele sunt innebunite dupa legumele proaspete, morcov sau salata verde. Legumele verzi sunt preferatele lor: stevie, frunzele de mustar, de gulie, de papadie. Puteti sa le administrati si cantitati mici de varza sau spanac, taiate foarte fin.

Atentie nu le dati sa manance banane deoarece acestea le pot dezechilibra asimilarea de calciu, calciul fiind foarte important pentru ele.

Niciodata sa nu le administrati proteina de origine animala.

Trebuie, de asemenea, sa stiti ca trebuie sa le administrati periodic suplimente de calciu (intotdeauna sfatuiti-va cu medicul veterinar cu privire la doza administrata, produs si perioada).

Atentie, nu trebuie sa le lipseasca nicicodata apa proaspata. Acesta va fi adminsitrata intr-un bol sau o farfurie. Zilnic, apa trebuie schimbata si recipientele curatate deoarece iguana foloseste apa atat pentru a-si satisface setea, dar si pentru a se balaci. Alimentele ramase neconsumate trebuiesc indepartate zilnic, pentru a nu se altera.

Avantaje si dezavantaje ale iguanei fata de alte animale de casa

Avantaje:

  • Iguana nu latra, nu musca, nu lasa blana, nu ciripeste, nu isi face nevoile prin toata casa, nu iti roade mobila;
  • Poate fi dresata, iguana este un animal prietenos daca este crescuta ca atare si este baga in seama zilnic;
  • Traieste mult, pana la 20 de ani, asta daca i se acorda o ingrijire buna;
  • Cand creste, o poti scoate la plimbare fara retineri.
Dezavantaje:
  • Costurile de achizitie (aici includem si terariul, lampile de caldura, si lampile UV);
  • Pot transmite salmonella, din acest motiv au nevoie, atat ele cat si proprietarul de o igiena foarte atente.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.