Cumpararea coliviei 

 

 

colivie perusiPrima conditie pe care trebuie s-o indeplineasca colivia pasarilor din captivitate este asigurarea traiului in functie de biologia lor. Ea trebuie sa fie usor manevrabila, asezata corespunzator in apartament, sa asigure protectia perusului fata de paraziti , sa fie igienica din toate punctele de vedere, sa fie estetica si sa se incadreze placut in mediul inconjurator. Colivia sa fie dintr-un material rezistent (tabla, sarma, metal inoxidabil etc.), sa fie usoara si sa se poata curate usor.

Atunci cand alegeti colivia potrivita va trebui sa aveti in vedere dimensiunea papagalului precum si faptul ca o pasare are nevoie de cat mai mult spatiu pentru a se dezvolta sanatos. Din pacate, coliviile pentru perusi disponibile in magazinele de specialitate sunt intotdeauna mult prea mici. Pentru a se simti confortabil perusul Melopsittacus undulatus trebuie sa aiba o colivie care sa-i permita sa-si intinda aripile fara a se lovi de gratii, sa se intoarca, sa sara usor de pe o stinghie pe alta si sa se poata juca, ceea ce inseamna ca trebuie sa masoare un minimum de 60cm latime, 45cm adancime si 45cm inaltime. Nu uitati de faptul ca accesoriile si jucariile din colivie limiteaza si ele spatiul. Regula general valabila este sa cumparati o colivie cat mai mare pentru a oferi perusului dumneavoastra o viata cat mai placuta si sanatoasa. Daca aveti doi sau mai multi perusi va trebui sa achizitionati o colivie si mai mare sau, ceea ce este de preferat, o voliera. Evitati sa folositi colivii „la mana a doua”, acestea pot purta diverse boli sau bacterii de la fostii „locuitori”.

Colivia trebuie sa fie confectionata din otel inoxidabil si sa nu aiba parti ascutite in care perusul sa se poata rani. Asigurati-va ca usita coliviei are o incuietoare de siguranta pentru ca papagalii sunt foarte abili si inteligenti si pot deschide usor o incuietoare simpla. Ideale sunt coliviile cu bare orizontale, acestea oferind perusului si posibilitatea efectuarii unor exercitii fizice de catarare.

Colivia din metal este rezistenta , se curate usor, parazitii nu sunt „amatori” sa se adaposteasca in ea, este usoara fata de cea din lemn, care este nerezistenta, cu posibilitati de curatare reduse. Colivia trebuie sa aiba cel putin 3 usi: una in fata si jos, pe care se introduce si se scoate pasarea si 2 laterale, sus, pentru asezarea baitei si a eventualului cuib, daca se urmareste si reproducerea pasarilor. In partea inferioara, sa aiba un sertar tip tava, cu perete de 2-3 cm inaltime.

Colivia achizitionata din comert trebuie, initial, dezinfectata. Se baga intr-un vas in care se fierbe cateva minute cu apa cu soda, iar dupa fierbere se lasa cateva ore in aceasta solutie, apoi se clateste bine cu apa si se lasa sa se usuce. Oparirea sau fierberea coliviei si a accesoriilor este bine sa se repete lunar.

Atunci cand alegeti colivia potrivita, va trebui sa aveti in vedere si distanta dintre bare, care trebuie sa fie cuprinsa in intervalul 1-1,2cm, pentru a preveni ranirea perusului. Ideal este sa achizitionati o colivie care sa aiba acoperisul amenajat in asa fel incat, in timpul petrecut in afara coliviei, perusul sa poata sta confortabil chiar pe acoperisul coliviei.

Unii veterinari sustin ca, coliviile rotunde nu sunt confortabile pentru perusi, din punct de vedere psihic, intrucat le accentueaza sentimentul de nesiguranta.

Colivia dreptunghiulara va oferi perusului posibilitatea de a se retrage in colturi, unde sa se simta ocrotit. De asemenea, perusul ar putea sa isi prinda gherutele in varful unei colivii rotunde, acolo unde se intalnesc barele. Deci, evitati coliviile rotunde!

Colivia ideala are fundul detasabil, pentru a permite curatarea ei cu usurinta. Pe fundul coliviei asezati hartie sau servetele de hartie pe care sa le inlocuiti zilnic.

Cand amenajati colivia nu folositi rumegus, nisip sau alte materiale pentru ca perusul le poate inghiti, dezvoltand astfel grave probleme de sanatate si in plus, acestea pot cu usurinta adaposti bacterii. Pentru a limita mizeria din jurul coliviei puteti inconjura partea de jos a acesteia cu plexiglas. Aveti insa grija ca perusul sa nu se poata rani in clemele cu care prindeti acest material de colivie (clemele vor trebui sa fie confectionate din otel inoxidabil).

Colivia trebuie sa contina minim 2-3 (chiar mai multe daca este spatioasa) stinghii, pozitionate la nivele diferite, nu foarte aproape una de alta, pentru a permite perusului deplasarea confortabila intre ele. Stinghiile trebuie sa fie obligatoriu de diferite grosimi si confectionate din materiale diferite. Cele mai potrivite sunt cele din lemn si acrilic.

Jucariile

jucarie perusi

Jucariile sunt necesare pentru a oferi companionului dumneavoastra o modalitate de distractie, pentru a-l feri de plictiseala si stres, pentru a-i stimula inteligenta nativa. Studiile stiintifice efectuate in coloniile de pasari au aratat ca acestea se bucura de o jucarie noua la fel de mult cum se bucura de o masa buna. Aveti grija sa procurati jucarii care sa nu poata fi dezmembrate in bucati mici pe care perusii sa le poata inghiti.

Este recomandat sa nu umpleti colivia de jucarii, perusii trebuie sa aiba spatiul, este bine ca jucariile sa fie schimbate intre ele cat mai des.

Evitati inelele metalice si lanturile, precum si jucariile din materiale tratate chimic (zinc, mercur, adezivi etc.). Studiati cu atentie clopoteii intrucat deseori acestia pot fi cu usutrinta dezmembrati de catre perusi.

Daca ii procurati suficiente jucarii si ii asigurati modalitati interesante de petrecere a timpului va veti asigura ca perusul dumneavoastra nu va dezvolta comportamente distructive. Nu aglomerati colivia cu prea multe jucarii. Va trebui sa aveti grija sa oferiti perusului jucariile prin rotatie, intrucat, aceleasi jucarii mentinute prea mult timp vor sfarsi prin a fi ignorate.

Le puteti oferi jucarii din piele tabacita, din sfoara netratata chimic, diferite leagane si scarite special concepute pentru papagali. Jucariile deteriorate sau prea murdare trebuiesc inlocuite imediat.

Pe langa alimentele interzise, este bine sa stiti ca mai exista si o categorie de obiecte sau jucarii care nu trebuie sa sa stea in preajma papagalilor. Acestea sunt toxice si pot duce la moartea papagalului foarte repede.

Astfel de obiecte sunt:

–         toata gama de substante de curatat baie, bucatatrie, geamuri etc;

–         aerosoli si lumanari parfumate

Din articolele publicate in timp a reiesit ca moartea subita a unor perusi a fost legata direct de astfel de obiecte si de substante, ce au fost folosite fara intentia de a face rau perusului. Dupa ce perusii mureau fara a prezenta semene de boala, respectivul crescator a facut la un veterinar o necropsie a acelor perusi si s-au constatat leziuni majore interne si hemoragii interne. Atata timp cat acele leziuni si hemoragii nu aveau la baza o boala anume, au fost puse pe seama substantelor mai sus amintite.

Se recomanda tuturor crescatorilor si detinatorilor de pasari de companie sa nu le expuna la substante chimice puternice, mai ales daca sunt sub forma de aerosol. Daca totusi doriti sa folositi spray de camera sau pentru curatarea mobilei si a geamurilor este indicat sa mutati perusul din acea incapere pana cand terminate treaba si desigur dupa ce ati aerisit foarte foarte foarte bine. Repet, dupa ce ati aerisit foarte bine. Dureaza cam 2-3 ore pana cand efectul unui spray trece. RETINETI: pagubele/intoxicarile/leziunile provocate de substante toxice pot avea effect instantaneu si sunt ireversibile.

 

Jucarii Periculoase

Margele – este un caz raportat de o femeie care pierduse de la cercei o margeluta de sticla. Papagalul ei a gasit-o, s-a jucat cu ea si a spart margeluta respectiva. O parte din cioburi au fost inghitite, iar a doua zi papagalul era moart. La necropsie s-au identificat in stomacul papagalului cioburile de sticla.

Bile cu gauri – au gauri prea mari si pot ramane cu ciocul blocat. Tot o femeie a raportat un caz in care perusul si-a blocat ciocul si nu a putut sa bea apa toata ziua. In final a fost bine, dar perusul a fost foarte speriat.

Agrafe sau ace –  pot genera leziuni fie la limba fie in alta parte.

Lampi cu halogen sau radiatoare electrice –  un proprietar a raportat un caz in care papagalul a aterizat exact pe lampa cu halogen. Piciorusel micutului au fost incinse foarte serios si cateva zile a suferit.

Zincul

In tarile cu o educatie sanatoasa privind ingrijirea animalelor, detinatorii de papagali raporteaza destul de multe cazuri legate de otravirea cu zinc, fapt care reprezinta toxina cu rata cea mai mare de mortalitate pentru papagali. Din pacate multe colivii contin zinc la fel ca si multe jucarii pentru animale.

Unul din acesti proprietari spunea „de curand am pierdut papgalul meu mult iubit datorita otravirii cu zinc. Dupa diagnostic ce a fost pus, am cercetat ce ar fi putut cauza acest lucru. Inlocuisem colivia cu una care avea barle vopsite. Mi-au spus ca in timp, vopseaua se poate coji sau subtia si este foarte usor pentru papagal sa intre in contact cu zincul „

 

Amplasarea coliviei

Colivia perusului NU trebuie asezata in bucatarii (pericol de toxicitate datorita gazului emanat de articolele de menaj confectionate din teflon!) si nici in bai. Aveti grija sa nu plasati colivia totusi in locuri unde papagalul sa se simta izolat, departe de activitatea umana din locuinta.

Perusul se plictiseste foarte repede si are nevoie de interactiuni umane cat mai frecvente. Nu asezati colivia pe podea, ea trebuie amplasata la inaltime pentru ca perusul sa se simta in siguranta (ideal la nivelul ochilor, minimul fiind 1m inaltime deasupra podelei). Colivia nu trebuie asezata in locuri in care sunt curenti de aer si nici in camere unde sunt variatii mari de temperatura.

Temperatura ambientala ideala pentru perusi este de 20-25 grade pe timpul verii, nu plasati colivia in calea curentilor de aer conditionat. Amplasati colivia departe de geamuri, in locuri luminoase, dar in nici un caz sub lumina directa a soarelui.

Igiena. Curatarea coliviei si a accesoriilor.

Igiena este un factor extrem de important, mult mai important decat ne vine sa credem, in mentinerea sanatatii papagalilor. Asternutul de pe fundul coliviei trebuie inlocuit zilnic. Incercati sa curatati imediat materiile fecale cazute pe fundul coliviei sau pe barele ei, odata intarite acestea sunt mult mai dificil de indepartat. De asemenea, retineti ca hrana umezita si fecalele atrag foarte repede insectele si dezvolta foarte usor bacterii. Saptamanal va trebui sa curatati colivia perusului in intregime. Clatiti cu apa din abundenta si lasati colivia sa se usuce complet inainte de a pune perusul in ea.

Bolurile de mancare si apa, adapatoarea trebuiesc spalate zilnic cu apa si putin detergent. Aveti grija sa indepartati toate resturile si mizeria, in special in cazul adapatorilor. Saptamanal le puteti dezinfecta si pe acestea, cu apa fiarta. Clatiti din abundenta pentru a va asigura ca perusul nu va ingera substantele toxice cu care le-ati spalat.

Jucariile, stinghiile si celelalte accesorii din colivie trebuiesc si ele spalate si curatate de indata ce sa murdaresc sau umezesc. Umezeala este inamicul numarul unu! Uscati bine toate aceste obiecte inainte de a le reintroduce in colivie.

22 de comentarii

    1. Buna
      Am un perus mascul adult si nu stiu cum sa ma joc cu el
      Ma poti ajuta??

  1. Salut.Ma numesc Andrei si an un papagal perus (CoCo) de aprope 1 an si acm am primit o fetita pentru el…dar nush sunt cam timizi si fetita este foarte sperioasa ce sa fac ca sa ii pot apropia?

    1. Author

      Salut andrei, este normal sa fie asa la inceput dar dupa cum sti, timpul le rezolva pe toate! Cu alte cuvinte, ai putintica rabdare si totul o sa fie ok!

  2. am vazut pe un alt site ca nu trebuie sa il speli cu detergent ca se va infiltra in ea si perusul il va roade sau bea din el

    acum nu stiu exact care sfat e bun dar asa am vazut pe acel site

    1. Author

      La tine vasele nu se spala? Raspunzand la intrebarea aceasta iti vei da seama ca o spalare cu detergent nu este o problema! Dar mare atentie la clatire!

  3. Asa cum ziceam in alt comentariu Perusul meu tocmai mi-a murit in mana , acum incerc sa descoper motivele ca ma doare sufletul cand ma uit prin camera si vad ca nu mai e . Pot zice ca in camera am un aparat cu sprey de camera care pulverizeaza la fiecare 30 minute , oare sa fie asta cauza? De curatat colivia o curatam zilnic si chiar de 2 ori pe zi ca imi era atat de draga ca puteam sa il las in mizerie

  4. buna !!! eu sunt teo . deabea ieri am primit un perus , si el nu a dormit deloc noaptea !!!! si in acelasi timp i-am pus colivia alaturi de alta colivie cu o zebra australiana . o sa se intample ceva ???????!!!!! si dca cusca era de la niste hamsteri ,, dar am desinfectat-o oricum !!!!!
    va rog sa imi raspundeti repede !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. Author

      Ai incercat sa ii acoperi cusca cu un prosop? Iti recomand o cusca pentru perusi!

  5. Am perus pe num coco pe care lam luat de mult timp (5-6luni) si sperie mereu de mine
    Dar ma vede de multe ori pe zi si mai si vorbesc cu el in schimb mancarea
    Ce sa fac?

  6. Am perus pe num coco pe care lam luat de mult timp (5-6luni) si sperie mereu de mine.
    Dar ma vede de multe ori pe zi si mai si vorbesc cu el in schimb mancarea
    Ce sa fac?

  7. care este cauza pentru care femela in timp ce clocea ouale,la un momentad a ciocnit ouale si le.a aruncat afara din clocitoare?

    1. care este cauza pentru care femela in timp ce clocea ouale,la un momentdat a ciocnit ouale si le.a aruncat din clocitoare?

  8. am un papagal ,din cind in cimd O las sa zboare prin camera .cind vine seara nu pot sa o prind poti sami dai un sfat

    1. Pot sa fac o cusca pentru perusi (50x50x100):

      Materiale.

      Spate si sus scandurele mici.
      Lateral sticla 4-5 mm
      In fata plasa zincata.

      Ar fi o problema daca pereti laterali ar fi din sticla ?

      1. Author

        Nu este ok, scandurelele in speciale pot face mucegai, iar sticla o sa-i deruteze si or sa se buseasca de ea.

  9. Perusului meu i-a iesit ceva in jurul ciocului si pe cioc si nu stiu ce are…:((

  10. Mi.am luat papgali 2. Fata casca des de ce? Cum stiu dac sunt adulti sau pui?

    1. Author

      Sunt o multime de articole pe site despre perusi, citeste-le si vei afla toate informatiile necesare! Referitor la pui, vezi in primul rand coloritul narilor. Ai articol in care se vorbeste despre acest lucru pe site!

  11. Ce dimensiuni trebuie sa aiba o cusca pentru 2 perusi?

  12. Buna ma numesc cristina.miam luat un perus dar nu stiu cum sa il fac sa nu se teama de mine.imi puteti da un sfat???

  13. Buna! Azi o sa imi ajunga primi mei perusi. As vrea sa ii pun pe o masa pusa la 1-2 metri de la patul meu. Ma intrebam daca e bine. Si as vrea sa mai intreb: am văzut pe alt site- este recomandat sa le punem pietricele mici pentru o bună digestie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.