Desi hamsterii sunt animale care nu necesita mult efort de intretinere, exista totusi cateva indicatii pe care trebuie sa le aveti in vedere pentru a va asigura ca rozatorul dvs. este cat se poate de sanatos.
Dieta variata si echilibrata este importanta
O prima indicatie ar fi sa lasati hamsterul sa manance bine. Ceea ce mananca si cat mananca reprezinta elemente decisive pentru sanatatea lor. Hamsterilor le place sa aleaga mancarea mai gustoasa si mai uleioasa din farfurie cum ar fi semintele de floarea soarelui, dupa care trec la celelalte seminte, mai putin uleioase si gustoase. Insa, doar pentru ca iubesc semintele de floarea soarelui asta nu inseamna ca trebuie sa le oferiti doar pe acestea. E nevoie de o dieta echilibrata la care sa adaugati fructe si legume, apropiindu-va astfel de o dieta asemanatoare cu cea pe ar fi putut-o avea in salbaticie.
Prin urmare, oferiti-le micilor dvs. companioni legume precum morcovi, dovlecei, salata, castraveti, spanac si alte verdeturi, spalate in prealabil pentru a indeparta eventuale solutii daunatoare. La capitolul fructe, merele, perele, bananele si strugurii fac gustari extraordinare pentru hamsteri, oferite in cantitati moderate, bineinteles, dar tineti minte sa nu le oferiti niciodata citrice precum lamai, portocale sau grapefruit.
Proteinele sunt importante pentru hamsteri, asa ca un ou fiert este o buna aditie la dieta pentru a satisface nevoia de proteine. Si nu uitati de faptul ca hamsterii iubesc cerealele integrale. Cheia pentru un hamster sanatos este moderatie si varietate. Asa ca intotdeauna oferiti-le portia zilnica de , dandu-le in completare cate un pic din ceea ce am enumerat mai sus.
Pe langa dieta, important este si mediul in care acestia traiesc. Prin urmare, alegeti cu grija „patul” acestora. Spre exemplu, rumegusul de cedru le poate cauza eruptii cutanate din cauza uleiurilor din scoarta copacului. De asemenea, schimbati-le rumegusul cu regularitate, si cand faceti acest lucru ocupati-va si de curatenia custii si a dozatoarelor de apa, care pot dezvolta alge si bacterii, imbolnavindu-va micul companion.
Miscarea este vitala pentru sanatatea hamsterului
La capitolul custi, e bine sa alegeti cusca de plastic sau sarma, suficient de spatioasa, deoarece hamsterii au nevoie de spatiu sa alerge, sa faca exercitii in propriul lor mod dragut.
Aveti grija ca animalul dvs. de companie sa faca miscare, cat de multa, altfel poate avea probleme digestive, sau poate creste in greutate ducand la alte probleme de sanatate. Asa ca, tuneluri si cutiute de carton, sau alte sunt o modalitate buna de divertisment si antrenament.
Stiati ca dintii hamsterilor cresc precum unghiile? Ei bine, da. Si singura modalitate a hamsterilor de a avea grija de dintii lor si de a-i impiedica sa creasca prea mult este sa roada. Asa ca, ii puteti ajuta oferindu-le tuburile de carton de la prosoapele de bucatarie sau biscuiti pentru caini care sunt tari, fiind in acelasi timp si o sursa de calciu.
Pozitia custii hamsterului este si ea importanta in mentinerea sanatatii acestuia. Nu o puneti direct in soare, sau pe o sursa de caldura, in intuneric, sau o zona rece, ori in locuri nesigure de unde pot fi daramate cu usurinta de un copil sau un alt animal.
Nu in ultimul rand, daca va ganditi sa ii oferiti un prieten micului dvs. animal trebuie sa aveti in vedere faptul ca hamsterii nu sunt foarte prietenosi cu altii, mai ales cu hamsterii introdusi mai tarziu in viata lor. Daca va decideti ca vreti mai mult de un hamster, aveti grija sa aiba acelasi sex, deoarece pe parcusul vietii, o femela hamster poate avea pui de 2-3 ori, intre 3 si 18 pui o data.
Ma mira faptul ca acest articol a fost publicat anul trecut si da sfaturi atat de proaste. Nu ati mentionat faptul ca e musai ca un hamster sa aibe acces la o roata corepspunzatoare speciei lor: sirienii au nevoie de min 28cm diametru, hamsterii pitici si roborovsky pot avea o roata de 20cm diametrul.
Cusca….dimensiuni? ceva? Minimum american e de 70×50 cm in UE fiind mult mai mare.
Ascunzatori. Hamsterul este animal pradat, trebuie o casuta in care sa se poata „ascunde”.
Baie de nisip: trebuie musai, hamsterul nu se spala in apa, se spala singur in nisip.
Ar mai fi multe dar sunt destul de sigura ca nu veti publica comentariul.