Serpii sunt niste creaturi fascinante care pot fi niste animale de companie fantastice. Chiar daca nu sunt la fel de afectuosi sau chiar daca nu pot fi alintati la fel ca si un caine sau ca o pisica, ei pot fi foarte docili si pot forma o relatie sau o legatura extrem de speciala cu proprietarii lor. Totusi, serpii nu sunt animalele de companie ideale pentru oricine. Acestia au nevoie de ingrijiri speciale, au nevoile lor si nu ar trebui sa fie alesi de catre cei care nu sunt inca pregatiti pentru cresterea lor.

Python reticulatus - Pitonul reticulat
Python reticulatus - Pitonul reticulat (bila)

      Unii specialisti sunt de parere ca sarpele este un animal de companie care corespunde stilului nostru de viata modern. Acesta nu mananca foarte mult, nu are nevoie decat de foarte putina atentie. Sarpele nu face zgomot, nu lasa par prin casa, iar cresterea sa nu presupune foarte mult timp.

        Inainte de a lua decizia de a cumpara un sarpe pe post de animal de companie, este important sa te documentezi asupra tipurilor de serpi existenti. Trebuie sa tii cont de exigentele lor, de nevoile lor particulare, dar si de pericolele la care te expui atunci cand ai grija de ei. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca mediul in care va creste sarpele este curat si sigur.

        Oricare ar fi tipul de sarpe pe care ti-l doresti, trebuie sa-l tii intr-o incinta securizata fara lacune sau fara zone deschise prin care sarpele ar putea scapa. O structura din sticla, cum ar fi un terariu este ideala. Deoarece serpilor le place foarte mult sa se ascunda, in fiecare colt al terariului ar trebui sa le amenajezi un culcus, de exemplu – o cutie sau o constructie din scoarta de copac – care sa nu fie prea mare, ci cat dimensiunea sarpelui incolacit. Pe jos poti sa pui ziare (varianta mai simpla) sau scoarta de pin sau plop (varianta mai aspectuoasa), dar in nici un caz nisip sau pamant.

        Serpii nu se hranesc cu vegetatie, acestia hranindu-se cu animale de dimensiuni mici (soareci sau sobolani). Un lucru important: in multe tari este ilegal ca serpii sa fie hraniti cu animale vii, necesitand uciderea prealabila a prazii sau procurarea de animale congelate si decongelarea lor inaintea hranirii. Trebuie sa stii un lucru: este extrem de periculos sa hranesti sarpele inainte si dupa naparlire. Majoritatea serpilor sunt carnivori, unii sunt insectivori, regimul lor alimentar fiind destul de simplu.

         Chiar daca serpii nu necesita decat un minimum de intretinere, care consta in curatarea locului in care traiesc, serpii sunt la fel ca si celelalte animale atunci cand vine vorba despre sanatatea lor alimentara. Este foarte important sa intelegi obiceiurile alimentare ale animalului de companie pe care doresti sa il alegi si sa decizi daca acesta este pentru tine.

         Pentru incepatori cele mai potrivite specii ar putea fi: sarpele regal (Lampropeltis getulus), sarpele corn (Panterophis guttatus) sau pitonul bila (Python regius). Aceste tipuri de serpi sunt mai blande, iar cerintele lor de ingrijire nu sunt foarte complicate. Dimensiunile lor nu sunt foarte mari, in general acestea fiind intre 1,5m si 2m.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.