Multi dintre voi cred ca au o intrebare foarte apasatoare, si anume, cum imi dau seama daca broasca mea testoasa este mascul sau femela. In medie pentru a vedea sexul broastei testoase trebuie sa astepti cam mult, asta insemnand ca iti poti da seama de sexul sau doar dupa ce broasca testoasa ajunge la maturitate sexuala, broastele testoase ajungand la maturitate sexuala la varsta de 2-5 ani pentru masculi si respectiv 5-7 ani pentru femele. Dupa ce broasca testoasa a ajuns la maturitate sexuala, iti poti da seama de sexul ei urmarind cateva aspecte usor de urmarit, cum ar fi: masculii au la membrele anterioare gheare foarte lungi, mult mai lungi decat cele ale femelelor, dar si o coada mai mare, masculul are plastronul (cum am zis si in articolul Broasca testoasa cu tample rosii, reprezinta partea din fata a carapacei de sub capul broastei testoase) concav, iar femela il are mai bombat. O alta modalitate de a putea diferentia sexul broastelor testoase este cloaca,aceasta are o „deschizatura” aflata pe partea ventrala a cozii, in functie de pozitia acesteia ne putem da seama sexului astfel, daca cloaca este departata de corpul broastei testoase, atunci avem de-a face cu un mascul, iar daca este apropiata de corp avem un exemplar feminin.

        Cloaca reprezinta organul prin care broastele testoase efectuaza 3  procese fiziologice importante cum ar fii: urinarea, defectia si mai ales reproducerea.

        S-a constatat ca reproducerea broastelor testoase de Florida in captivitate este foarte dificila. Totusi pentru realizarea ei trebuiesc intrunite anumite conditii stricte, cateva dintre acestea ar fii: temperatura (atat cea ambientala cat si cea a apei) dar si amplasarea si amenajarea acvariului/terariului.

Imperecherea la broastele testoase de florida

        Pentru a-ti face o idee despre cum se deruleaza procesul de imperechere la broastele testoase, am sa prezint acest lucru asa cum se intampla el in mediul natural.

Imperechere broaste testoase
Imperechere broaste testoase

        In primul rand imperecherea broastelor testoase se produce numai in apa. In timpul actului sexual, masculul prinde carapacea femelei cu ajutorul ghearelor memebrelor anterioare incolocindu-si coada sub aceasta si abordeaza o pozitie verticala dupa intromisiunea penisului, pentru a putea intelege mai exact am atasat aceasta poza, din pacate poza nu reprezinta doua broaste testoase de florida, dar principiul este cam acelasi.

        De regula actul sexual dureaza intre 10 si 20 minute, acesta producandu-se in lunile martie-iulie. Dupa producerea actului sexual femela cauta un loc propice pentru depunerea oualor, acest loc trebuie sa fie o zona insorita cu solul nisipos in care sa-si poata construi cuibul, dupa construirea cuibului urmeaza depunerea oualor de catre broasca testoasa iar apoi pentru o perioada de 65-75 zile urmeaza perioada de incubatie. Daca totul decurge bine dupa aceasta perioada din oua o sa eclozioneze puii.

        Puii de broasca testoasa au o crestere accelerata in primele luni de viata, urmand ca aceasta sa se domoleasca si sa creasca mult mai lent.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.