- Toate felinele, atat cele domestice cat si cele salbatice, fac parte din aceeasi familie, numita Felis Silvestris.
- Pisicile au aparut in Europa cu 900 de ani inainte de Hristos.
- Pisica doarme in medie intre 15 si 18 ore pe zi.
- Pisicile dorm aproximativ 65% din viata. In restul timpului ele se spala (25%), mananca (5%) sau se joaca (tot 5 %).
- O pisica va cadea de la inaltime respectand mereu acelasi tipar de miscare al corpului. Prima data ea isi roteste capul, apoi isi roteste coloana vertebrala si isi aliniaza picioarele din spate. Ulterior isi arcuieste spatele pentru a reduce impactul la cadere. De aceea pisicile pot cadea de la inaltimi mari fara a se rani.
- Afirmatia “motorul asta toarce ca o pisica” este mai adevarata decat ai putea sa crezi. Frecventa cu care o pisica “toarce” este aproximativ egala cu frecventa de functionare a unui motor diesel: 26/secunda.
- Distanta pe care o parcurge o pisica in timpul unui salt poate fi de pana la 5 ori mai mari decat lungimea corpului sau.
- Doar pisicile domestice tin coada in sus cand merg, pe cand cele salbatice niciodata.
- Exista o specie de pisici Manx, fara coada sau care au doar un „ciot”. Lipsa cozii se datoreaza unei mutatii genetice naturale a coloanei vertebrale.
- In ciocolata exista un compus numit teobromina. Acesta este un stimulent cardiac si diuretic puternic, iar consumul lui poate provoca accelerarea necontrolata a ritmului cardiac si pulsul neregulat al pisicii.
- Mai ales in SUA, dar si in Romania se crede ca atunci cand o pisica neagra iti taie calea, te paste ghinionul. In Marea Britanie insa, o astfel de intamplare are exact semnificatia opusa si anume ca vei avea noroc.
- O pisica domestica sanatoasa poate atinge viteze intre 30 si 50 de km/h in alergare, dar nu poate mentine aceasta viteza mai mult de 1 minut.
- Pisicile se spala din instinct imediat dupa ce mananca. Pe vremuri, stramosii lor salbatici faceau acest lucru pentru a indeparta de pe blana mirosul de sange, care ar fi putut sa atraga pradatorii.
- Toate felinele merg pe varfuri si au la picioare pernute groase si moi. Acest lucru le ajuta sa se deplaseze in liniste, ceea ce reprezinta un mare avantaj pentru un animal de vanatoare.
- Pisicile nu sunt animale singuratice. Atunci cand traiesc in grupuri, dezvolta o structura ierarhica asemanatoare unei haite.
- Creierul unei pisici seamana mai mult cu cel uman din punct de vedere biologic, spre deosebire de creierul unui caine, deoarece creierul pisicii, la fel ca cel uman, are aceeasi regiune responsabila pentru emotii.
- Desi multi sustin ca pisicile nu sunt expresive, ele au 26 de expresii faciale. Atat creierului omului cat si creierului pisicii ii corespund aceleasi parti pentru emotii.
- Desigur, creierul pisicii este destul de mic, reprezentand doar 0.9 la suta din masa corpului, dar el are o suprafata cu circumvolutiuni cerebrale uimitoare si o structura care este aproximativ 90 la suta similara cu a noastra.
- Cand pisicile sunt fericite isi framanta labutele.
- Pisicile nu au glande sudoripare ca oamenii si transpira prin labute. Ele au 5 degete la labutele din fata si 4 degete la cele din spate. O pisica polidactila are mai multe degete decat este normal.
- Ca si oamenii, pisicile pot fi dreptace sau stangace, ele prezentand o preferinta aparte pentru una din labute.
Pisicile, girafele si camilele sunt singurele patrupede care, atunci cand merg, deplaseaza deodata labele de aceeasi parte a corpului, adica intai ambele labe drepte, apoi ambele stangi. - Ai observat o pisica a carei coada este curbata in prezenta ta? Inseamna ca te iubeste.
- Pisicile pot simti tonul vocii tale, asa ca isi pot da seama cand le vorbesti frumos si cand le certi, insa nu inteleg pedepsele asa cum o fac oamenii – de aceea vei avea impresia ca pisicii nu ii pasa cand face vreo boacana.
- Pisicile au o vedere extraordinara. Ele pot vedea orice pe o distanta de pana la 36 de metri, avand vederea periferica la 285 de grade. Ele vad foarte bine si noaptea si au nevoie de doar 1/6 din cantitatea de lumina necesara oamenilor.
- In 1963, “Felicette”, o pisica din Franta, a fost prima care a ajuns in cosmos.
- Cel mai batran exemplar de pisica cunoscut a fost „ Creme Puff” din Austin, Texas, care a murit de batranete la varsta de 38 de ani. Iar cel mai batran motan a fost „Puss”, din Devon, Anglia care a trait 36 de ani.
- In anul 1947, Edward Lowe a inventat asternutul pentru ladita pisicii „ Kitty Litter”, pentru a ajuta un vecin. In 1990 el si-a vandut afacerea pentru 200 milioane USD.
- In Egiptul Antic, atunci cand murea pisica unei familii, toata familia isi radea sprancenele in semn de respect si doliu. Daca se intampla sa ia foc casa, pisica trebuia salvata prima, inainte de mistuirea flacarilor cu apa. Tot aici, orice persoana care omora o pisica, era pedepsita cu moartea.
- In Londra traiesc mai multe pisici decat intreaga populatie a Norvegiei.
- Exista mai mult de 500 de milioane de pisici domestice in lume
- In majoritatea magazinelor japoneze, clientii sunt intampinati de o figurina din ceramica, reprezentand o pisica, care isi tine una sau ambele labele ridicate. Aceasta este denumita Maneki Neko. Laba dreapta ridicata are scopul de a atrage banii, iar cea stanga atrage clientii.
- Prima expozitie de pisici a avut loc la Crystal Palace din Londra, in anul 1871.
- Sir Isaac Newton nu a descoperit numai legea gravitatiei, ci a inventat si usita pentru pisici. Aceasta era o usita mica, cu balamale, care ii permitea pisicii accesul intr-o incapere fara sa fie nevoie sa i se deschida usa. Newton a inventat usita pentru a impiedica pisica sa mai impinga si sa deschida usa, stricandu-i astfel experimentele.
- Unii cercetatori cred ca pisicile au fost domesticite pentru prima oara in urma cu aproximativ 4 000 de ani. Acest lucru s-a petrecut, probabil, in Egipt cand locuitorii au observat ca acestea mancau soarecii care la devastau granele depozitate.
- Oamenii de stiinta au crezut mult timp ca pisicile au fost domesticite pentru prima oara in Egiptul antic aproximativ 4000 de ani în urma, dar, un nou studiu, publicat în 2013, arata ca o rasa de pisici a trait odata in imediata apropiere a agricultorilor din China acum 5300 de ani in urma.
- In 1930, speranta medie de viata a unei pisici era de 8 ani, Astazi, o pisica traieste in medie 16 ani. Pisicile vagaboande traiesc in medie 3-5 ani.
- Pisicile nu simt gustul dulce, din cauza unei mutatii la nivelul receptorilor pentru gust. Ele au doar 473 de papile gustative, in comparatie cu oamenii, care au 9.000 de papile.
- Bataile inimii sunt de aproximativ doua ori mai mari la pisica (110-140 bpm) decat la om (65-70 bpm), in stare normala (repaus).
- Inima unei pisici bate de doua ori mai repede decat a omului, avand aproximativ 240 batai pe minut. Felinele au nevoie de mai mult oxigen pentru inima din cauza metabolismului mult mai rapid.
- Blana unei pisici are 150.000 de fire de par pe centimetrul patrat pe spate si 300.000 de fire de par pe centimetrul patrat pe burta.
- Cele mai mari pisici pot atinge chiar si 23 de kg , iar cele mai mici doar aproximativ 1.8-2 kg.
- Cele mai mari pisici provin din specia Maine Coon. Numele speciei reprezinta regiunea din care provine, statul Maine, USA.
- Pisicile isi folosesc mustatile pentru a verifica daca un spatiu este prea mic pentru ca ele sa incapa acolo. Pisicile nu au clavicula, ceea ce inseamna ca pot incapea in spatii mici cat capul lor. Pisicile au lungimea mustatilor direct proportionala cu latimea corpului.
- Auzul pisicilor este unic – ele pot auzi ultrasunete! Rozatoarele folosesc ultrasunete pentru a comunica, iar pisica le aud, ceea ce cainii si oamenii nu pot face.
- Dintre toate mamiferele, pisicile au cei mai mari ochi in raport cu marimea corpului.
- Fiecare ureche a pisicii este controlata de 32 de muschi si se poate intoarce la 180 de grade. Oamenii au decat 6 muschi.
- La varsta de 5 luni o pisica este apta pentru imperechere.
- Perioada de gestatie a unei pisici dureaza, in medie, 9 saptamani. Numarul normal de pui pe care o pisica ii naste variaza intre 1 si 8 pisoi.
- Pisicile cu ochii albastrii si blana alba sunt predispuse genetic la surzenie.
- Pisicile nu vad bine de la distanta mica.
- Scheletul unei pisici este compus dintr-un numar mai mare de oase decat cel uman, respectiv 230 fata de 206, iar numarul vertebrelor este de 30 pe cand la om doar 25.
- Simtul auzului si al mirosului este de trei pana la patru ori mai dezvoltat decat la om.
- Temperatura corporala normala a unei pisici este de 38.8 grade C. Ea este cu cu aproximativ 2 grade C mai mare decat cea a omului (36.5 – 37 grade C).
- Atunci cand este in calduri o pisica se poate imperechea cu mai multi motani, urmand ca, dupa o perioad de gestatie de 64-67 de zile, sa nasca pisoi cu tati diferiti.
- Papilele incarligate de pe limba aspra a pisicilor actioneaza precum o perie, avand rolul de a curata si descalci blana.
- Pisicile produc 100 sunete diferite pe cand cainii, doar 10.
- Textura nasului pisicii este unica la fel ca amprenta la oameni.
- Pisicile torc atunci cand sunt multumite, insa ele mai torc si atunci cand sunt agitate sau simt o durere. De exemplu multe dintre ele torc in timpul contractiilor de la nastere.
- S-a descoperit ca este benefic ca oamenii sa aiba o pisica, in special cei in varsta sau singuratici. Cercetarile arata ca pisicile ofera afectiune si prietenie stapanilor lor. Atunci cand le mangai si le alinti, ajuta sa te eliberezi de tensiune si frustrare.
- O pisica poate recunoaste mersul stapanului ei de la sute de metri departare.
- Pisicile se freaca de oameni pentru a-i impregna cu propriul miros si a-i marca. Astfel, pisicile cred ca oamenii care miros exact ca ele, le apartin.