Socul anafilactic este rezultatul unei reactii adverse a corpului animalului la un anumit alergen. In situatii extreme, aceasta reactie poate fi fatala.

Aceasta conditie este foarte greu de prevenit deoarece aproape orice substanta poate cauza o reactie. Dar daca este depistata la timp si administrarea tratamentului se face rapid, consecintele sunt minime.

Aceasta conditie sau boala poate afecta atat cainii cat si pisicile.

Simptome si tipuri

Simptomele unei reactii alergice severe includ socul, respiratia ingreunata, vomitatul, dificultate in controlarea vezicii urinare si a intestinelor. Aceste simptome se instaleaza rapid, adesea la cateva minute de la expunerea la alergen.

Cauze

Socul anafilactic poate fi cauzat de orice substanta ingerata sau din mediul inconjurator al animalului, cum ar fi intepaturi de insecte, medicamente, sau mancare. Daca animalul intra in contact cu un alergen puternic, corpul lor reactioneaza intr-un mod sever. Reactiile pot fi localizate ori prezente in intreg corpul. O trauma serioasa poate cauza de asemenea o astfel de reactie.

Diagnostic

Reactia cainelui la alergen este rapida, si nu sunt la momentul de fata analize care sa determine la ce stimuli poate fi alergic acesta. Totusi, sunt niste teste care se fac pe pielea animalului pentru alergenii comuni care sunt suspectati a fi sursa problemei. O reactie severa este o urgenta medicala care adesea necesita spitalizare.

Tratament

Este important sa inlaturati agentul care cauzeaza reactia. Uneori, un vaccin antialergic este de ajutor daca alergenul este identificat. Medicamente precum epinefrina sunt administrate in cazul unui soc sever, si antihistamine sunt prescrise pentru a ajuta cainele sa controleze alergiile.

Managementul conditiei

Daca se descopera ca reactia alergica a fost cauzata de mancare, sau un alt alergen comun, eforturi trebuie facute in controlarea mediului inconjurator cainelui.

Cum in multe cazuri, socul anafilactic se instaleaza brusc, este important sa stiti cum sa actionati si sa tineti sub control conditia. Prin urmare, cereti medicului veterinar sa va instruiasca in vederea acestui lucru.

Preventia

Nu exista metode de preventie a reactiei initiale, dar odata ce alergenul este identificat, puteti controla mediul cainelui si evita astfel de episoade.

Un comentariu

  1. Am o pisicuță și are cancer mamar și a singerat foarte mult ,am mers la medic si mia dat sa o curăț și sa o pansez în fiecare zi și sa o operez nu mai m-am dus ca nu imi permit și imi doresc sa știu cât costă o operație daca puteti sa ma ajutati ămi este foarte milă de ia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.