De cele mai multe ori consideram catelul ca fiind un membru al familiei, ceea ce ne determina sa impartim cu el mancarurile noastre preferate, cum ar fi ciocolata, insa facem o mare greseala. Nicio cantitate de ciocolata nu este OK pentru catelul nostru, ciocolata neagra si cea de menaj fiind cele mai riscante.
De ce este ciocolata otravitoare pentru caini?
Ciocolata se fabrica din boabe de cacao care contin cofeina si compus chimic numit theobromine care reprezinta de fapt adevaratul pericol. Problema este ca animalele metabolizeaza theobromine mult mai incet decat oamenii. Compusul chimic theobromine este de asemenea toxic si pentru pisici, dar s-au inregistrat foarte putine cazuri de otravire cu ciocolata la pisici deoarece ele mananca foarte rar ciocolata. Caini pe de alta parte, mananca aproape orice. Chiar si cantitati mici de ciocolata ii pot provoca catelului voma si diaree. Cantitatile mari ii pot induce hiperactivitate, tremuraturi, cresterea tensiunii arteriale, un puls rapid, convulsii, insuficienta respiratorie si infarct.
Deci cat de mult este prea mult?
Cu cat produsul contine mai multa theobromine cu atat este mai otravitoare. Prin urmare ciocolata neagra si cea de menaj contin cea mai mare cantitate din acest compus chimic, cea de menaj continand aproximativ 390 de miligrame de theobromine pe uncie – de aproximativ 10 ori mai mult decat ciocolata cu lapte si chiar de doua ori mai mult decat ciocolata semi-dulce. Ciocolata alba contine foarte putina teobromina.
Catelul a mancat ciocolata: ce fac?
In primul rand verificati ce tip de ciocolata a mancat ca sa stabiliti nivelul de teobromina, cat a mancat si cat cantareste catelul.
Astfel un catel de cca 4 kg este asteptat sa arate semne de otravire cu ciocolata dupa ce a ingerat 29 de grame de ciocolata de menaj, 85 de grame de ciocolata semi-dulce sau 255 de grame de ciocolata cu lapte.
Un catel de 12 kg ar putea avea simptome dupa ingerarea a 85 de grame de ciocolata de menaj, 255 de grame de cicolata semi-dulce, sau 765 de grame de cicolata cu lapte.
Un catel de cca 29 de kg ar putea avea simptome dupa 198 de grame de ciocolata de menaj, 595 de grame de ciocolata semi-dulce, sau 1786 de grame de ciocolata cu lapte.
Dupa ce au mancat o cantitate de ciocolata potetial toxica, cainii dezvolta de obicei diaree si/sau varsaturi. Daca acesta nu vomita, veterinarul poate sfatui inducerea vomei pentru a preveni absorbtia in organism a teobrominei. Pentru a afla cum puteti induce voma la catel cereti sfatul veterinarului. Daca animalul dumneavoastra de companie arata semne de hiperactivitate si agitatie sau are convulsii trebuie sa ajungeti la un veterinar cu el cat mai urgent chiar daca nu exista un antidot specific pentru otravirea cu ciocolata. De obicei, dupa ce i se induce voma, i se administreaza carbune pentru a absorbi restul de substante chimice din organism. De asemenea ii sunt administrate fluide intravenos pe langa medicamente care previn convulsiile si protejeaza inima.