Subiectul animalelor de companie pentru familiile cu copii mici, este destul de ambigu pentru parintii cu copii mici, astfel incat ei isi pun diverse probleme de genul “Prezenta unui animal in casa este benefica pentru copii?” „Faptul ca se joaca cu un animal, ca isi petrece cateva ore pe zi in compania acestuia il ajuta in vreun sens?”

caine si copil
Prietenia dintre caine si copil

     Probabil ati vazut emisiuni TV in care animale de specii diferite (delfini, cai, catei, etc) sunt folosite cu mare succes in tratamentul copiilor bolnavi, indiferent daca este vorba de afectiuni fizice, psihice sau retard de dezvoltare. Psihologii au ajuns de multi ani la concluzia ca apropierea copilului de un animal are efecte pozitive asupra psihicului acestuia si grabeste vindecarea sau macar creeaza o stare de spirit pozitiva.

        Am urmarit cateva discutii intre mamici pe mamicamea.ro si observat ca sunt unele mamici care considera ca atunci cand ai un copil mic nu ar trebui sa tii un animal de companie in casa, o pozitie mai mare o aveau mamicile ce locuiau in apartamente la bloc, cele care stau la o casa cu o curte fiind mai deschise. Au si parintii dreptate intr-un fel, aceasta convietuire vine cu unele probleme legate de igiena si siguranta, dar daca luam toate masurile de precautie necesare, nu avem motive sa nu lasam copii sa se joace cu animalele.

        Daca analizam situatia, in punct de vedere psihic, copiii care cresc intr-o familie cu animale au cateva avantaje in plus fata de alti copii. Interactiunea si afectiunea cu animalele de casa cresc respectul si increderea fata de propria persoana, ajutand astfel parintii in aceasta „munca”.

     Relatiile pe care copilul le are cu cei din jurul lui se imbunatatesc, deoarece, avand grija de un animal invata ce este responsabilitatea, ce este increderea, loialitatea, afectiunea si cum se poate comunica cu altcineva si non-verbal.

        In timp se creeaza o legatura speciala intre copil si pisicuta sau catel, care devine astfel nu doar un partener de joaca ci si un prieten caruia poate sa ii spuna ceea ce simte, un prieten de nadejde, care il ajuta cand este nevoie, lucru care poate ajuta mult acele familii in care unul dintre parinti lipseste.

        Copiii pot invata cu ajutorul animalelor, „lectii de viata” pe care nu le poate dobandi in alt mod decat mult mai greu sau mai tarziu.

     In cazul pestisorilor, porcusorilor de guineea, canari, etc, copilul poate privi si intelege cum se desfasoara viata intr-o comunitate, tragand invataminte despre cum ar trebui sa fie un comportament social adecvat (nu e voie sa ne batem, asa cum fac pestisori, trebuie sa impartim totul cu familia, cum fac soriceii).

        Animalul de companie este un mod prin care copilul isi intareste legatura cu natura, va invata sa respecte mai mult natura si tot ce inseamna ea, intelege ca trebuie sa fie mai responsabil fata de toate fiintele vii din natura, intarind astfel educatia data de parinti.

        Prietenia dintre animal si copil are un efect pozitiv inclusiv din punct de vedere medical, exista studii cu ajutorul carora sa observat ca acei copii care cresc alaturi de animale au mai putine afectiuni respiratorii si mai putine alergii si au in general o sanatate, si o imunitate mai buna pentru ca organismul lor este expus germenilor, iar sistemul lor imunitar devine mai eficient. Un alt aspect interesant este ca si riscul accidentelor casnice se reduce pentru ca prefera sa se joace mail mult cu prietenul animal decat cu obiectele periculoase din casa, mai ales ca parintii nu pot sta tot timpul cu ochii pe copii.

        Chiar daca exista numeroase beneficii, nu chiar toti copiii au voie sa stea in preajma animalelor. sunt copii care au sistemul imunitar slabit, sau cei care sufera de diferite alergii, pentru care prezenta unui animal de casa nu este o solutie foarte buna.

      Si in cazul copiilor de pana la 3 anisori, poate exista o problema de care parintii ar trebui sa tina cont, deoarece la aceasta varsta, copilul nu-si poate stapani impulsurile violente si nu isi poate coordona foarte bine miscarile si poate lovi animalul, care la randul lui poate sa raspunda prin zgarieturi sau muscaturi. Oricum animalele instinctiv protejeaza copii mici si nu raspund agresiv decat arareori atunci cand acestia le agreseaza involuntar.

        Daca esti un parinte care ai conditiile necesare unui animal in locuinta, poate ar trebui sa te gandesti serios la posibilitatea de a cumpara un animal de companie pentru cel mic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.