Multi apicultori incep aceasta meserie fara o informare temeinica, astfel dupa un timp oarecare, fie primul an, cel mult al 3-lea an raman fara albine si nu isi dau seama de ce se intampla acest lucru. Principalele doua motive pentru care un om se apuca de cresterea albinelor sunt: veniturile generate de acestea si pasiunea.

Eu vreau sa ma apuc de o astfel de activitate, de ceva timp ma documentez in continuu despre ce inseamna a avea un stup sau o familie de albine. Nu o sa fac asta pentru bani deoarece ca sa faci bani in asa ceva iti trebuiesc multi stupi sa se vada ceva, asa ca raman la prima optiune si anume din pasiune.

familie albine
familie albine

Inainte de a te inhama si tu in cumpararea unor familii de albine trebuie sa cunosti ce fel de stupi ti se potrivesc dar sa iti achizitionezi si ceva echipamente specifice.

Echipamentele principale care le consider absolut necesare pentru lucrul intr-o stupina sunt: costum cu masca, afumator, dalta si perie.

Costul unei familii de albine este cuprins intre 350 si 500 lei, iar stupul (cutia din lemn) este aproximativ 150lei. Stupii sunt de doua feluri si anume orizontali si verticali. Multi stupari sunt au pareri impartite cu referire la cel fel de stup este mai bun, parerile in mare sunt asa: pentru o apicultura pastorala (atunci cand pleci cu stupii in alte localitati) este recomandat un stup vertical, asta datorita posibilitatii mariri, care se face extrem de usor dar si a posibilitatii extragerii mieri pe sortimente, iar pentru apicultura stationara (atunci cand nu pleci cu stupii in alte parti) este recomandat stupul de tip orizontal. Stupul orizontal este recomandat in special incepatorilor datorita usurintei cu care se poate umbla.

Crestrea albinelor nu reprezinta o greutate mai mare sa zicem fata de cresterea unui caine, asta deoarece ele isi procura singure hrana, si isi procura asa de multa incat ne ofera si noua din ea. Dar totusi noi trebuie sa ne asiguram de buna functionare a familiei de albine. Albinele au nevoie de o atentie extrem de speciala in timpul luniilor de inceput de an, deoarece atunci ele sunt slabite dupa iarna, si trebuiesc ajutate cu hrana suplimentara.

Cam atat pentru moment, dupa ce sper sa reusesc sa-mi achizitionez familiile si stupii doriti am sa incerc sa va prezint exact toate etapele de lucru intr-o stupina, pe parcurs ce am sa le intalnesc si invat si eu. Tu ai stupii sau iti doresti o familie?

2 comentarii

  1. stupul de albine, o societate de tip matriarhal, cu legi bine stabilite si respectate, cu o ierarhizare sociala de invidiat. o afacere care aduce si beneficii si satisfactie, atunci cand ajungi sa le cunosti, sunt extraordinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.