Cresterea perusilor
Perusii sunt o specie foarte prolifica si sunt relativ usor de reprodus in captivitate. Masculul si femela ajung la maturitate la varsta de 3 – 4 luni dar nu ar trebui imperecheati pana la varsta de 10 – 11 luni. Perioada de reproducere se extinde de obicei pana la 6 ani la masculi si 4 ani la femele. Ouale sunt depuse intr-un interval de 2 zile in numar de 5 – 6. Perioada de incubatie dureaza aproximativ 18 zile
Cuibul
Primul pas este sa cumparati sau sa confectionati un cuib care sa-l plasati in colivie sau in exteriorul ei. Spatiul minim pentru o pereche de perusi necesar pentru crestera puilor este o colivie cu dimensiunile de 62 x 30 x 40 cm (L x l x h). Pentru doua sau mai multe perechi de perusi dimensiunile coliviei cresc proportional cu numarul de perusi.
In orice magazin de specialitatese gasesc cuiburi care ar trebui sa aiba dimensiunile de 14 x 18 x 25 cm (L x l x h). Desigur aceste dimensiuni sunt informative dar daca aveti de ales dintre un cuib de dimensiuni mari si unul mic este recomandabil sa-l alegeti pe cel mare deoarece este mult mai spatios si de asemenea circulatia aerului, care este importanta pentru pui, este mai buna
Cuibul in interior trebuie sa aiba o mica scobitura astfel incat ouale sa stea la un loc.
Aceasta adancitura nu trebuie sa fie plasata pe mijloc , in zona unde pasarea intra si iese, ci intr-o parte. Partea de sus a cuibului sau partea laterala trebuie sa fie detasabila pentru curatenie. Este foarte usor sa construiti chiar dumneavoastra un cuib si este foarte util daca il construiti astfel incat partea de sus cat si cea din spate sa fie detasabile.
Un studiu de cercetare a relevat faptul ca marimea orificiului de intrare joaca un rol important in alegerea cuibului. Astfel perusii au avut la dispozitie trei cuiburi cu marimea orificilor de 2,5 3,5 si 5,5 cm . Toate femelele au ales cuibul cu marimea orificiului de 3,5 cm
Dupa parerea mea montarea cuibului in exteriorul coliviei este mai buna deoarece perusii au acelasi spatiu in colivie si nu sunt deranjate de propietari atunci cand se verifica ouale. Colivia nu trebuie plasata langa o sursa de caldura ( aragaz, radiator etc) deoarece aerul este prea uscat si cald iar ouale fertile se pot usca.
Primele oua
Daca totul decurge bine femela va incepe sa depuna oua dupa 8 – 10 zile dupa ce s-a acomodat cu cuibul. Unele femele tinere nu sunt sigure de ceea ce li se intampla si s-ar putea sa depuna ouale pe podeaua coliviei. Daca se intampla asa ceva plasati ouale in cuib. Probabil femela il va impinge afara din cuib dar dupa ce va fi plasat iarasi in cuib, acest lucru ii va atrage atentia si urmatorul ou va fi depus in ciub.
Odata ce ouale au fost depuse puteti sa marcati data pe calendar. Dupa 6 – 7 zile daca luminati oul dintr-o parte puteti sa stiti daca este fertil (se pot observa venele capilare care strabat tot oul). Daca ouale sunt fertile ar trebui sa ecozeze dupa 18 zile dar daca nu ecozeaza nu va grabiti sa sa le aruncati . Uneori femela nu se aseaza pe oua din prima zi sau pana cand nu are 2 – 3 oua .
Totodata daca vremea este rece ecozarea poate sa intarzie cu 2 – 3 zile.
Cresterea puilor
Propietarii trebuie sa invete sa verifice starea de sanatate a puilor. Dupa cateva zile puii trebuie sa aiba o culoare stralucitoare si sa fie consistenti cand sunt luati in mana. Un pui care este mai usor decat ceilalti este predispus la boli. Inainte de aparitia penelor puteti sa vedeti interiorul gusei datorita pieli subtiri. Un pui care are gusa plina inseamna ca este bine hranit si in majoritatea cazurilor este sanatos. Dupa ce penele apar, imediat dupa ce acestea ating dimensiunea de 1 cm, acestea trebuie sa fie solide si robuste la pipait.
Puii cand ajung sa fie independenti trebuie separati de parinti si plasati intr-o colivie unde pot sa se catere, sa zboare, sa creasca si sa se dezvolte total in viitoarea pasare pe care o doriti.
Parasirea cuibului
Puii pot fi lasati langa parinti pana cand observati ca se hranesc singuri sau parintii ii ciupesc deoarece se pregatesc din nou de imperechere. Perioada pana cand puii parasesc cuibul este de 5 – 6 saptamani. Odata ce unul dintre pui se hraneste singur puteti sa separati toti puii deoarece puiul mai in varsta ar trebui sa hraneasca ceilalti pui sau cel putin sa ii arate cum sa manance seminte. Puteti totodata sa plasati in colivie masculul pentru o saptamana sau doua dupa care acesta trebuie plasat in colivia cu femela dupa ce va asigurati ca toti puii se hranesc singuri.
Trebuie sa intelegeti ca in momentul cand perusi vor incepe sa faca puiuti, aveti obligatia sa le faceti mancarea moale descrisa mai sus,doar o zi se tine mancarea aceea moale, ptr ca se altereaza! sa va ocupati in mod serios de ei,zilnic curatenie,apa schimbata, talasul din cuibar la 2-3 zile schimbat, iar cand au oua, trebuie sa urmariti cand ar trebui sa iasa puii(intre a 18 zi si a 21 zi de la prima zi in care a ouat), daca nu pot iesi din ou, trebuie ajutati, sa iasa, sa vd care piuie din ou…se poate ca mama sa nu-l ajute, eu una m-am lovit de astfel de cazuri asa ca daca vreti sa luati in considerare sfaturile mele e bine daca nu , si asa e bine, doar ca bietele pasari au de suferit sau chiar poate mor din unele cauze care dvs nu le stiti!Iar in momentul in care incepe femela sa faca oua, scoate puii, la 1 luna ii scoate afara si sta la calcat iara,mai mult de 2 MAXIM 3 ture sa nu scoata pui/an, deoarece femela se extenueaza si moare! aveti grije, ca nu este chiar asa usor, nu este ca o gaina, o rata, o gasca… e o pasare mai pretentioasa! cine zice ca nu e o pasare pretentioasa MINTE!
Trebuie avut grije de ele , sunt niste pasari minunate, si curioase!
Aveti grije de ele dar si de voi!
Eu am o pereche de perusi . Le am cumparat o cusca mai mare si o casuta atasata de cusca. Perusi intra singuri in casuta?Sau trebuie sa fac eu ceva ca sa intre.
Salut grup.
Am primit o pereche de perusi de la o persoana si sunt foarte incatat de iei.
Am o intrebare pentru voi.
Astazi a facut primul ou dar in colibie jos si nu in cuibar.am pus mana pe el si lam mutat in cuibar credeti ca suntvsensibili cu aceasta mutare sau nu osa mai vada acel ou ca este pus in cuibar.
Si vreau sa stiu sa nu pierd aceste oua cine se ocupa de clocitul lor?
Va multumesc
Buna ziua..am o pereche de perusi au scos pui si masculu a murit . Poate femela sa ii creasca singura
Buna seara.Aceasi situație o am si eu.Ma poate ajuta cineva cu un raspuns.In colivie au rămas 2 pui si femela. Ii poate creste ea singură?Multumesc anticipat.
Bună ziua! Am o întrebare, am o femelă din specia perușilor, am dus-o o săptămână/2 la mama prietenului meu, dânsa având o pereche. Când am adus-o acasă după aproximativ o săptămână, a început să facă ouă, a ajuns la 5. Este posibil sa se fi împerecheat? Am înțeles de la mama prietenului, că masculul nu este afectat de plecarea ei. Sa fie ouăle fertile ? Ar trebui sa ii cumpăr un mascul sa o ajute ?
buna seara! Am o pereche de perusi,femela a facut un ou pe care la spart, la 2 zile a mai facut 1 ou care a iesit cu tot cu casa oului!Ce ma sfatuiti sa fac?
Buna ziua,am o pereche de perusi si as dori sa stiu cand ajung la maturitate imi dau seama ca femeia trebuie sa faca oua?i-am luat de pui aprox 4 luni oare sunt adulți sau inca pui