Adevar: „Pupicii” primiti de la caini te pot imbolnavi
Credeti ca gurile cainilor sunt mai curate decat cele ale oamenilor? Mai ganditi-va! Gurile cainilor sunt pline de bacterii si pot adaposti germeni precum salmonella si campylobacter. Aceste organisme intra in gura cainelui prin mancatul de mancare alterata, sau atunci cand isi foloseste limba ca hartie igienica. Prin urmare, un „sarut” muta acesti germeni de la caine la persoana, uneori impreuna cu un caz urat de diaree.
Adevar: Oamenii pot imbolnavii animalele de companie
Nu se intampla des, dar se intampla. „Gripa porcina” H1N1 a afectat pisici, caini si dihori – gripa contractata de la stapanii lor bolnavi. Cel mai adesea este usoara, dar cateva animale de companie au murit, deci medicii veterinari recomanda spalarea frecventa a mainilor si dormirea separata de animale atunci cand sunteti bolnavi. Cainii si oamenii pot imparti de asemenea si aceleasi tulpini de bacterii E. coli. Si MRSA, „superbacteria”, se poate transmite intre oameni si caini.
Mit: Pisicile pot taia respiratia bebelusilor
Aceasta superstitie dateaza din anii 1700. Atunci cand bebelusii au murit din cauza sindromului de deces brusc al nou-născuților (SIDS), oamenii au dat vina pe o pisica vazuta in pat. Astazi, jucariile moi, bolile, statul pe burta, au fost toate legate de SIDS – dar nu si pisicile. Acestea sunt atrase de paturile bebelusilor pentru ca sunt locuri caldduroase, confortabile, inalte – perfecte pentru o pisica.
Adevar: Cainii pot mirosi hipoglicemia
Suna ca un episod TV din Lassie, dar este adevarat, nu fictiune. Cainii pot sa adulmeca o scadere periculoasa a zaharului din sangele stapanului bolnav de diabet zaharat si sa-l avertizeze de aceasta prin atingeri cu labuta, lingere, schelalait sau latrat. Cativa caini au fost chiar instruiti si plasati in functia de caini de serviciu in casele diabeticilor. Sensibilitatea nasurilor lor pentru hipoglicemie (nivel scazut de zahar in sange) este corecta in proportie de 90%, conform instructorilor lor.
Adevar: Pisicile pot iubi prea mult
Expertii in comportament confirma faptul ca unele pisici dezvolta intr-adevar anxietate de separare atunci cand sunt departe de persoana preferata – si acesta este motivul pentru care pisicuta poate sa va urineze pe haine atunci cand sunteti la serviciu. Alte semne: pisica este agitata, vocalizeaza sau blocheaza calea stapanului spre usa. Lasata singura, poate vomita sau fi prea ingrijorata sa manance. Pentru pisicile care iubesc prea mult, terapia comportamentala poate ajuta – impreuna cu medicamente anti-anxietate pentru pisicile grav afectate.
Mit: Datul din coada este un semn de fericire
Cand un caine da din coada o face pentru a evidentia una din 3 stari foarte diferite. Cand este neobisnuit de ridicata si rigida, cainele este agitat si gata sa-si protejeze teritoriul. O coada lasata jos si miscata foarte repede arata un caine speriat si supus. Un caine fericit isi misca coada in pozitia sa naturala, undeva pe la mijloc – iar urechile, gura si corpul vor arata relaxate.
Mit: Cainii vad alb si negru
Nu este asa, spun cercetatorii canini. Cainii vad albastru, violet, galben si mult mai multe nuante de gri decat oamenii. De asemenea, ei vad mai bine in lumina scazuta, putand astfel detecta cea mai mica miscare – o trasatura care ii face sa fie vanatori buni. Pe baza examinarii celulelor – con sensibile la culoare din retina canina, este posibil ca acestia sa nu poata percepe culoare rosu, portocaliu sau verde.
Adevar: Cainii pot invata 250 de cuvinte
Abilitatile de intelegere ale discursului uman ale celor mai inteligente si mai bine instruite rase sunt similare cu cele ale unui copil de 2 ani, potrivit cercetatorului Stanley Coren, PhD. Acesti caini inteleg pana la 250 de cuvinte, in timp ce cainele obisnuit poate intelege 150 de cuvinte.
Rase de caini destepti: Border Collie, Pudel, Ciobanesc german, Labrador, Doberman pinscher.
Frumusetea inainte de creier: Borzoi, Chow Chow, Bulldog, Basenji, Afghan hound.