Gravida cu pisica

Toxoplasmoza este o infectie cauzata de un parazit numit toxoplasma gondii, parazit care poate ameninta sanatatea fatului in cazul gravidelor. Infectia poate fi luata prin contact cu ladita pisicii sau alte zone care contin fecale de pisica infectate cu acest parazit. De asemenea, mai poate fi luata prin consumul de carne care nu a fost gatita suficient, sau mancare nepreparata termic si care a intrat in contact cu carne contaminata cu toxoplasma gondii. In principiu, daca ai avut Toxoplasmoza, nu mai risti sa fi infectata din nou.

 

Care sunt simptomele Toxoplasmozei

Deoarece majoritatea oamenilor infectati cu Toxoplasmoza nu au simptome, este dificil sa-ti dai seama daca ai fost infectat. Atunci cand simptomele apar (nu este obligatoriu), pot fi confundate cu usurinta cu cele ale racelii, deoarece includ febra, dureri musculare, oboseala si umflarea ganglionilor limfatici.

 

Cum pot afla daca am Toxoplasmoza?

Un test de sange este disponibil pentru a afla daca ai Toxoplasmioza sau daca ai avut in trecut. Deoarece acest test nu este unul obligatoriu, trebuie sa vorbesti cu medicul de familie pentru a face acest test inainte sa ramai insarcinata.

 

Daca am avut Toxoplasmoza inainte sa raman gravida, este vreun risc pentru copil?

Cu rare exceptii, femeile care au fost infectate cu cel putin 6-9 luni inainte de conceptie si au dezvoltat imunitate la Toxoplasmoza nu o transmit fatului.

 

Ce se intampla daca am Toxoplasmoza in timpul sarcinii?

Aproximativ o jumatate din femeile infectate cu Toxoplasmoza transmit infectia copilului prin placenta. Infectiile care au loc la inceputul sarcinii au probabilitatea mai mare de a fi transmise copilului decat infectile dezvoltate spre sfarsitul sarcinii. Infectiia cu Toxoplasmoza in primul trimestru de sarcina are consecinte mult mai severe pentru copil decat infectiile aparute spre sfarsitul sarcinii. Majoritatea copiilor infectati in timpul sarcinii nu prezinta nici un semn al infectiei la nastere, dar pot avea dizabilitati de invatare, de vedere sau ale auzului in dezvoltarea ulterioara.

 

Cum pot sti daca copilul meu a fost infectat cu Toxoplasmoza?

Daca ai avut Toxoplasmoza in timpul sarcinii, poti face cateva teste pentru a determina daca copilul tau a fost infectat :

  • Fluidul amniotic sau sangele fetal din cordonul ombilical (cordocenteza) pot fi testate pentru a determina infectia.
  • Aproximativ o treime dintre copiii infectati au probleme care pot fi determinate la un examen cu ultrasunete.
  • Sangele copilului poate fi testat dupa nastere.

 

Poate fi tratata Toxoplasmoza in timpul sarcinii?

Da, Toxoplasmoza poate fi tratata in timpul sarcinii cu antibiotice. Cu cat mai devreme este depistata si tratata infectia, cu atat cresc sansele de a opri transmiterea acesteia la fat. Daca copilul a fost deja infectat, tratamentul poate reduce „agresivitatea” bolii. Copilul poate fi tratat cu medicamente si dupa nastere, de obicei pe parcursul primului an de viata (in unele cazuri si mai mult).

 

Ce pot face pentru a prevenii infectia cu Toxoplasmoza?

Gatiti mancarea la temperaturi „de siguranta” si folositi un termomentru pentru mancare pentru a va asigura de acest lucru. Carnea nu trebuie sa mai aiba culoarea roz. Curatati de pielita sau spalati bine fructele inainte de a le manca. Spalati bine tocatoarele, aragazul, tigaile, ustensile si mainile inainte de a veni in contact cu mancarea cruda. Purtati manusi cand gradinariti sau intrati in contact cu pamant si nisip, deoarece pot contine fecale de pisica. Evitati pe cat posibil sa schimbati tavita pisicii. Daca trebuie sa o faceti, purtati manusi si spalati-va bine pe maini dupa aceea. Incercati sa nu tineti pisica in casa, si nu mangaiati sau adoptati pisici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.